Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2020 20:13:00

Mrzí mě, že některé návrhy tak strašně dlouho trvají

Mrzí mě, že některé návrhy tak strašně dlouho trvají

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 o úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními

 Pane místopředsedo Poslanecké sněmovny, vážené dámy, vážení pánové,

poslanecký klub Občanské demokratické strany podpoří návrh na zvýšení ošetřovného na 80 % denního vyměřovacího základu. Podpoříme tento návrh i přesto, že přichází pozdě. Já určitě nemusím připomínat, že i náš poslanecký klub byl ten ze tří, který před necelým měsícem navrhoval toto ošetřovné v úrovni 80 % vyměřovacího základu. A mimo jiné jsme navrhovali změnit ještě jeden parametr, to je těch současných 13 let na 15 let. Tyto návrhy nebyly přijaty.

Víte, já rozumím tomu a nevadí mi tolik, že vláda opisuje u mnoha návrhů zákonů od opozice. Bohužel mě mrzí, že některé návrhy tak strašně dlouho trvají. Já si musím říct, nebo připomenout jednu osobní vzpomínku. Já jsem zažil jako tehdejší starosta krizi, kterou vyvolala povodeň v roce 2002, a zažil jsem krizi, kterou vyvolal pád Lehman Brothers v roce 2008. A mimo těch mnoha životních zkušeností si pamatuji jedno velmi rozumné a moudré rčení, které už tady také dneska jednou padlo. Kdo rychle dává, dvakrát dává. Respektive kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá. A proto my před tím necelým měsícem, kdy jsme koncipovali parametry změny ošetřovného, jsme chtěli především rychle pomoci, proto jsme navrhovali těch 80 %, protože - a to si řekněme na rovinu - cílem toho všeho, co tady děláme, určitě není to, abychom se přetahovali o procenta ošetřovného. Cílem je, aby se Česká republika poté, co zvládneme koronavirovou krizi, navrátila opět do normálních poměrů. Cílem přece je, aby rodiče začali chodit do práce. A cílem je, aby děti začaly chodit do školy.

Z toho důvodu - a to je možná můj jediný dotaz, který bych chtěl, aby tady zazněl - bych se chtěl zeptat, jestli tady není - a já tomu nevěřím - nějaký politický kalkul, protože vy v této chvíli přicházíte se zvýšením ošetřovného v úrovni 80 %, a zároveň pravděpodobně někdy v polovině měsíce května posíláte část českých dětí do škol. Takže logicky z toho vyplývá, že na jednu stranu přidáváme, nebo přidáváte a slibujete lidem více peněz, na druhou stranu okruh lidí, kteří si na ty peníze sáhnou, z těch důvodů, které jsem řekl, že některé děti budou chodit do školy, se zmenšuje. I z tohoto důvodu mám v poslední době opravdu velké množství dotazů ze strany rodičů, jestli za tím není nějaký finanční politický kalkul.

Děkuji předem za odpověď.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama