Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.04.2020 20:59:00

Rozhodli jsme se prioritizovat záchranu pracovních míst

Rozhodli jsme se prioritizovat záchranu pracovních míst

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 21. dubna 2020 o úpravách v sociálním zabezpečení v souvislosti s mimořádnými opatřeními

 Děkuji panu předsedovi Stanjurovi, že mě tady cituje, ale já si myslím, že bychom měli být seriózní a když se někdo cituje, tak se ocituje celý, a nikoliv jedna malá větička vytržená z kontextu.

Moje úvodní slovo, a nebudu citovat celé úvodní slovo, tam je to krásně popsané, můžete si ho všichni vyhledat: "Poslední nebo předposlední věc, kterou bych chtěla uvést, objevují se zde návrhy na to, aby ošetřovné bylo vypláceno ve výši 80 % předchozího příjmu. To je můj původní návrh, se kterým jsem šla na vyjednávání do vlády. Nicméně musím říci, že v tuto chvíli, protože nevíme, jak dlouho bude boj s koronavirem trvat, jsme se rozhodli prioritizovat záchranu pracovních míst. Program ANTIVIRUS, což je zjednodušeně řečeno režim kurzarbeitu, bude velmi nákladná záležitost. A jestli se máme rozhodnout, jak postavit naši ekonomiku nejlépe na nohy, tak v tuto chvíli prioritizujeme záchranu pracovních míst. Nicméně já jsem to dnes již slibovala na sociálním výboru, pokud by tento mimořádný stav měl být dlouhodobý, tak sociální demokracie bude navýšení ošetřovného při zohlednění redukovaného vyměřovacího základu prosazovat."

Toto jsem řekla, pane předsedo, takže, prosím, nevytrhávejte věci z kontextu. Je to podpásovka. Já jsem už 19. března chtěla 80 %, my jsme se v rámci vládního kompromisu dohodli, že navýšíme do 13 let po celou dobu mimořádného stavu, a po měsíci, po měsíci se k té částce 80 % vrátíme. A to jsme taky udělali. My jsme se po měsíci k tomu vrátili a teď to navrhujeme. A rodiny o nic nepřicházejí, to je taky potřeba si říci, protože to ošetřovné se vyplácí za duben v květnu. To znamená, že když o tom rozhodneme dneska, příští týden Senát, tak jsou ještě dva týdny čas, aby se to vyplácelo. Rodiny o nic nepřijdou.

A k dotazu pana předsedy Jurečky, proč to není od začátku. No to je jednoduchá úvaha. Protože v březnu měly ještě rodiny mzdu a ošetřovné. Tam byla kombinace. Tam ten výpadek příjmů není tak vysoký. Ale za duben už mají pouze ošetřovné, proto ta kalkulace.

A ještě jedna věc. My normálně, když se nerozhodujeme na základě dat, tak opozice křičí: rozhodujete se bez dat. Když se rozhodujeme na základě dat, tak křičíte: už to mělo být dávno. Tak co si má člověk vybrat? Asi nikdy nic. My jsme slíbili, že když budou školy zavřené více jak měsíc, tak vyšší ošetřovné navrhneme. To jsme udělali. A nikdo na tom nebude tracen, protože ošetřovné za duben se vyplácí v květnu.

A co se týká těch částek, já zase nemám Face ID, omlouvám se, kolik jsme toho vyplatili na ošetřovném. K 20. 4. , protože já si nechávám posílat na denní bázi monitoring ke všemu, co MPSV dělá, bylo doručeno na Českou správu sociálního zabezpečení 114 569 žádostí o ošetřovné z důvodu uzavření škol. Zpracováno, to znamená vyplaceno, je 77 321 dávek ošetřovného. To znamená, že za březen je vyplaceno 68 %. Co se týče lhůt, tak 74,3 % bylo zpracováno do deseti dnů, protože u ošetřovného, asi víte, jak ten mechanismus funguje, to zaměstnavatel postupuje Okresní správě sociálního zabezpečení a ta teprve vyplácí. Zákonná lhůta je třicet dní. My samozřejmě, i když máme 10 % zaměstnanců na České správě sociálního zabezpečení buď v karanténě, nebo na nemocenské, nebo na ošetřovačce, i když máme 10 % zaměstnanců mimo, tak 74,3 % ošetřovaček vyplácíme do deseti dnů, takže toliko k těm vašim otázkám.

A ještě jednou říkám, není to žádný kalkul. My jsme věděli, když už jsme to tady slibovali v březnu, protože se ošetřovné vyplácí v dubnu za březen, v květnu za duben, tak když o tom rozhodneme v dubnu, tak rodiče o žádné peníze nepřijdou.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama