Mgr. Jiří Dušek, Ph.D.

  • BPP
  • Brno-město
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.04.2020 20:20:00

Největší science centra doplatila na svou dosavadní soběstačnost

Největší science centra doplatila na svou dosavadní soběstačnost

Miliardové investice do vědeckých center můžou být zmařeny. Třem největším českým science centrům hrozí zánik.

 Jen v loňském roce přilákala přední česká centra představující svět vědy a techniky více než 1,7 milionů lidí. Do vybudování atraktivních expozic, laboratoří, kinosálů s 3D technologií učeben… investovalo ministerstvo školství za posledních šest let přes 2,5 miliardy korun. Organizace, které centra provozují, se pak už o náklady na provoz většinou postaraly samy i díky tomu, že přilákaly stovky tisíc lidí ročně. Teď kvůli koronastopce hrozí, že tři nejvýznamnější - v Ostravě, v Liberci a Plzni – budou muset nadobro zavřít a expozice rozprodat.

„Největší science centra bohužel doplatila na svou dosavadní soběstačnost. Ta, kterým nyní hrozí zánik, totiž hradila svůj provoz většinou ze vstupného. Bez přílivu dětí ze škol, rodin a lidí lačných po vědeckých novinkách nemají žádný jiný příjem. Některá propouští až polovinu zaměstnanců. Na podzim pak bude pro ně situace zcela neúnosná, že hrozí odchod do insolvence a definitivní uzavření. Bez „plicní ventilace“ v podobě několika milionů korun z veřejných rozpočtů tak nadobro přijdeme o centra moderního způsobu vzdělávání,“ uvedl Jiří Dušek, senátor Parlamentu České republiky a ředitel Hvězdárny a planetária Brno, která je také členem Asociace českých science center.

Přestože do zavřených hal nyní nesmí návštěvníci, Lidé z iQlandia, Techmanie, Světa techniky i VIDA! science centra nesedí rezignovaně s rukama v klíně: pomáhají s rouškami, štíty, baví a vzdělávají děti na dálku, organizují dětské skupiny pro pracovníky IZS, snaží se získávat podporu z mnoha dalších zdrojů.

„Jedná se ale jen o drobné kapičky v moři, které je nedokáží zachránit. Přitom stačí málo: pomoc v řádu jednotek milionů korun pro každé z nich, na období, než budou uvedeny do normálního provozu. Investice do science center je jedním z nejlevnějších a nejefektivnějších způsobů, jak nadchnout děti i jejich rodiče pro vědu a techniku. Kdo ví, zda se mezi malými návštěvníky neobjeví nový Wichterle, Holý, Mendel, Křižík, Heyrovský, Kolben, Daněk nebo jen prostě skvělý učitel na základní škole?,“ dodal Jiří Dušek.

Jaká je situace v jednotlivých centrech?

iQlandia v Liberci
Obecně prospěšná společnost, roční výnosy i náklady 50 mil. Kč, soběstačnost 99 %, ztráta tržeb za duben a květen 10 mil. Kč, v dubnu propouští 30 % zaměstnanců, bez pomoci na podzim musí jít do insolvence.

Svět techniky v Ostravě
Nemá právní subjektivitu, je součástí zapsaného spolku Dolní oblast Vítkovice, roční výnosy i náklady 40 mil. Kč, soběstačnost 80 %, ztráta za březen a duben 5 mil. Kč, do konce června propustí 20 % zaměstnanců, do konce srpna 80 % zaměstnanců.

Techmania v Plzni
Obecně prospěšná společnost, roční výnosy i náklady 50 mil. Kč, soběstačnost 66 %, ztráta za březen a duben 6 mil. Kč, v dubnu zřejmě propustí 65 % pracovníků, pak bude otevřeno jen 4 dny v týdnu

VIDA! science centrum Brno
Příspěvková organizace Jihomoravského kraje, roční výnosy i náklady cca 60 mil. Kč, soběstačnost 35 %, ztráta za březen a duben 2 mil. Kč, nyní bez úspor, nicméně nejméně problematická, drží ji nad vodou zřizovatel a město Brno.

Jiří Dušek
senátor Parlamentu České republiky
ředitel Hvězdárny a planetária Brno
(člen České asociace science center)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama