Ing. Jiří Svoboda

  • ANO 2011
  • Jihočeský kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.04.2020 15:54:00

Bylo mi ctí městské vyznamenání udělit právě této statečné ženě

Bylo mi ctí městské vyznamenání udělit právě této statečné ženě

Primátor města České Budějovice blahopřál pamětnici transportu Akb Haně Tvrské.

Poslední žijící pamětnice transportu Akb z Českých Budějovic do Terezína, paní Hana Tvrská, oslaví v těchto dnech 92. narozeniny. Bolestnou zkušenost z koncentračních táborů dlouhodobě předávala současným generacím, besedovala s mladými lidmi o tom, co by nemělo být nikdy zapomenuto.

„S paní  Hanou Tvrskou jsem se osobně setkal při udělování medailí Za zásluhy a bylo mi ctí městské vyznamenání udělit právě této statečné ženě. Oslavenkyni přeji především hodně zdraví a šťastné dny i v této nelehké době,“ uvedl primátor Jiří Svoboda v blahopřejném dopise.

Paní Hana Tvrská, rodným jménem Hana Weilová, je poslední pamětnicí transportu Akb a svědkyní nelidských útrap spojených s historickými událostmi holocaustu Židů. Narodila se v roce 1928 v Protivíně. Bylo jí pouhých 14 let, když byla 18. dubna 1942 společně s dalšími 910 Židy na základě povolávacího rozkazu transportována do koncentračního tábora v Terezíně. Od této chvíle už neměla jméno, ale pouze číslo Akb 385. V Terezíně byla do prosince 1943, poté byla deportována v dobytčích vagonech na východ. Konečnou stanicí byla Osvětim. Z čísla Akb 385 se stala číslem 73 685. V osvětimském pekle zažila i doktora Josefa Mengeleho. Podle jejích slov byl nejhorší pohled na kouř stoupající z komínů plynových komor. V dubnu 1945 byla Hana transportována do koncentračního tábora Bergen-Belsen, kde zázrakem přežila epidemii tyfu. Z 67 členů své rodiny se dočkala konce druhé světové války jen paní Hana s maminkou. Domů se vrátila v červnu 1945 s váhou 34 kilogramů v necelých 18 letech. Tuto bolestnou zkušenost se dlouhodobě snaží předávat současným generacím, beseduje s mladými lidmi o tom, co by nemělo být nikdy zapomenuto.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama