Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.01.2012 16:29:12

Kalousek musí okamžitě řešit dramatický propad výběru daní OSVČ

Kalousek musí okamžitě řešit dramatický propad výběru daní OSVČ

Sociální demokracie je velmi znepokojena skutečností, že pravicová vláda Petra Nečase není schopna vybírat daně.

Osoby samostatně výdělečné činné (OSVČ) v České republice už téměř neplatí žádné daně. Zatímco v roce 2006 stát vybral od OSVČ 20 mld. Kč, po 5 letech fungování pravicových vlád vybral v roce 2011 již pouze 2,9 mld. Kč! Tedy o celých 2,6 miliardy méně, než byl - i tak velmi mírný plán výběru na rok 2011 ve výši 5,4 mld. Kč.

ČSSD je přesvědčena, že tento tristní výsledek není náhoda, ale zákonitý výsledek pravicového populismu, který vedl k vytvoření neúměrné velkorysých výdajových paušálů, bez jakéhokoliv horního stropu. To vedle laxního přístupu ke kontrole vede k tomu, že většina OSVČ neplatí vůbec žádné daně, případně naopak ještě dostává dotaci od ministerstva financí – zápornou daň. V letošním roce sice celkové saldo zůstalo ještě pozitivní, stát vybral přece jen 2,9 mld. Kč. Pokud však bude současný trend pokračovat, bude v příštím roce stát živnostníkům pouze rozdávat.

Ministr financí bude v tomto roce slavný: z výběru daně udělá dotační místo a OSVČ si budou chodit na finanční úřady pro peníze.

Jediný problém tak zůstává, kdo tento pravicový populismus zaplatí.

Sociální demokracie prosazuje pro řešení této kritické situace návrat daňových paušálů k jejich původnímu smyslu - k omezení administrativní náročnosti pro drobné živnostníky, tedy pro ty, co neplatí DPH. Současně je ale nutné také kontrolovat plátce daně.

Cesta, kterou nyní prosazuje Nečasova vláda, z nás brzy udělá druhé Řecko. Právě tam to totiž dotáhli k dokonalosti. Nemalá část tamních OSVČ nevede vůbec žádné účetnictví …

Jan Mládek, stínový ministr financí za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama