Mgr. Martin Baxa

  • ODS
  • ministr kultury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2020 16:48:00

Dvě klíčové skupiny žáků a studentů nevědí zásadní informace

Dvě klíčové skupiny žáků a studentů nevědí zásadní informace

Projev na 45. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2020 k návrhu na projednání bodu Návrat do škol

 Vážený pane předsedo Poslanecké sněmovny, vážené vládo, milé kolegyně, milí kolegové,

dovolte mi, abych přednesl návrh na změnu schváleného pořadu této schůze Poslanecké sněmovny, která spočívá v zařazení nového bodu pod lakonickým názvem Návrat do škol. Navrhuji jej zařadit na zítřek, na středu 6. května, od 14:30 hodin.

Dámy a pánové, my jsme tady společně 23. března - nemýlím-li se - velikou většinou hlasů schválili zákon, kterému pracovně říkám Zákon o školním roce 2019 až 2020, který obsahoval základní parametry toho, jakým způsobem by měly být provedeny klíčové zkoušky během tohoto školního roku a který měl dát studentům a žákům našich škol jasně na vědomí, že Poslanecká sněmovna vnímá jejich složitou situaci v době koronavirové epidemie a že je připravena jim dát jasné parametry toho, jak by měl školní rok proběhnout.

Tento zákon podpořila - jak už jsem říkal - velkou většinou Poslanecká sněmovna. Musíme si ale připomenout, že od té doby proběhlo už mnoho týdnů a mám v současné době pocit, že Ministerstvo školství a pan ministr Plaga prostě nekonají dostatečně naléhavě tak, jak je zapotřebí. Dochází, dámy a pánové, k situaci, kdy vlastně k 25. květnu letošního roku se vrací život v Česku do běžných kolejí, kdy končí velká většina restriktivních opatření, která byla provedena v souvislosti s koronavirovou krizí a kdy se země znovu nadechuje k relativně běžnému životu.

Naopak ve školství ale dochází k tomu, že 11. května se vrátí velmi úzká skupina žáků a teprve toho 25. května se otevírají pro velmi omezený provoz základní školy na prvním stupni v patnáctičlenných skupinách. A já se chci zeptat u tohoto nového bodu pana ministra školství a vlády, co to vlastně má znamenat. Zda existují nějaká data, o kterých my nevíme, zda existují nějaké epidemiologické skutečnosti, které ukazují na to, že ve školách speciálně má platit úplně odlišný režim. Zda se mají žáci, studenti a jejich rodiče bát toho, aby šli do škol, když všude jinde vlastně už běžný život funguje. Anebo, pokud taková data neexistují a pan ministr je dosud nezveřejnil, tak se chci zeptat, proč se tedy nevrací školy do běžného provozu, resp. proč se školy neotevírají mnohem více než v tomto velmi limitovaném režimu 25. května.

Kromě toho si musíme uvědomit, že v současné době také dvě klíčové skupiny žáků a studentů našich škol nevědí úplně zásadní informace. Maturanti, kteří mají 11. května omezeně nastoupit do škol, aby se připravili na svoji maturitní zkoušku, stále neznají termín maturitní zkoušky. Pořád se prodlužuje doba, kdy oni před sebou nevidí jasný termín, kdy by měli své studium ukončit maturitní zkouškou. A stejně tak, a to je možná ještě horší, jsou znejistěni žáci a rodiče základních škol, konkrétně žáci 5., 7. a 9. tříd základních škol, kteří se přihlásili na středoškolské obory ukončené maturitou a tedy mají skládat jednotnou přijímací zkoušku. Myslím, že 23. března jsme přijali chybné rozhodnutí spočívající v tom, že těmto žákům byl upřen druhý termín jednotné přijímací zkoušky, ale my jsme v té době už vyzývali vládu, aby v režimu zrychleného řízení připravila novelu tehdy schváleného zákona, který by návrat dvou termínů jednotných přijímacích zkoušek umožňoval. Ale bohužel toto bylo odmítnuto a dosud velmi silně řečené hlasy zatím pan ministr Plaga odmítá vyslyšet.

A vedle toho stále nejsou těmto žákům známy termíny jednotné přijímací zkoušky. A musíme si říci, že se jedná o žáky, kteří v naprosté většině případů nemají před sebou žádnou zkušenost takové náročné obtížné zkoušky, což jsou žáci pátých ročníků základních škol, i žáci sedmých a devátých ročníků základních škol se na tuto zkoušku připravují. Přišli o druhý termín a nemají v tuto chvíli opět jasně stanovenou hranici, kdy by tato zkouška měla proběhnout.

Já vás tedy, dámy a pánové, žádám o to, abychom společně bod Návrat do škol zařadili, aby pan ministr Plaga nás seznámil s tím, jaká jsou fakta o uvolňování škol v současné době, co by se mělo odehrát tak, aby se život ve školství vrátil také do běžnějších kolejí než je plánováno, pokud to epidemiologická data upozornění (umožňují?). Tedy, aby pan ministr vyložil ve školství pomyslně karty na stůl.

Děkuji za podporu svého návrhu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama