Mgr. Jan Chabr

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.05.2020 21:32:00

Karlův most je jediným mostem na světě osvětleným plynovými lampami

Karlův most je jediným mostem na světě osvětleným plynovými lampami

Pražské plynové osvětlení prošlo v pondělí měřením.

Na Starém Městě se v tomto týdnu konalo měření fotometrických veličin pražského plynového osvětlení. To zahrnuje okolo 680 historických luceren svítících na celou Královskou cestu od Prašné brány, přes Karlův most až po Hradčanské náměstí, a také v přilehlých historicky významných ulicích. Měření má ověřit jejich světelně-technické vlastnosti a stanovit parametry pro vývoj nových plynových hořáků.

Měření provedla v pondělí po deváté hodině večer městská společnost Technologie hlavního města Prahy (THMP), která má pražské veřejné osvětlení na starosti. „Světelné parametry jsme měřili u jedné konkrétní plynové lucerny na Uhelném trhu. Abychom dosáhli objektivních výsledků, vyřadili jsme postupně veškeré ostatní osvětlení na tomto náměstí z provozu,“ vysvětlil předseda představenstva THMP Tomáš Jílek. Měření se záměrně neprovádělo v laboratorních podmínkách, aby výsledek co nejvíce odpovídal realitě.

Závěry měření by měly ukázat skutečné světelně-technické parametry pražských plynových luceren. „Tyto údaje máme v současné době k dispozici pouze z dokumentace poskytnuté dodavatelem. Reálně odměřené parametry potom využijeme v pilotním projektu, který má za cíl vyvinutí nového plynového hořáku,“ dodal Tomáš Jílek s tím, že cílem společnosti THMP je mít širší spektrum materiálových dodávek pro zajištění servisu vlastními kapacitami.

Podle radního hl. m. Prahy Jana Chabra má současné plynové osvětlení v historickém centru Prahy své nezastupitelné místo. „Ideálně totiž dokresluje večerní atmosféru historických exteriérů a ulice našeho hlavního města osvětluje už od roku 1847. Dnes pražské plynové osvětlení zahrnuje 415 lamp s jednou až třemi lucernami a tři historické kandelábry na Malé straně - osmiramenný na Hradčanském a Loretánském náměstí a čtyřramenný na Dražického náměstí,“ doplnil. Zajímavostí je, že Karlův most je jediným mostem na světě osvětleným plynovými lampami.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama