Mgr. Martin Baxa

  • ODS
  • ministr kultury
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,38. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.05.2020 20:33:00

Úředníci magistrátu dali do sbírky přes 60 velkých pytlů oblečení a obuvi

Úředníci magistrátu dali do sbírky přes 60 velkých pytlů oblečení a obuvi

V reakci na nedostatečné zásoby šatstva a obuvi v humanitárním skladu Diecézní charity Plzeň vyhlásilo město Plzeň napříč celým úřadem, příspěvkovými organizacemi a městskými obvody výzvu Ukliď šatník!

Od 17. do 30. dubna tak mohl každý ze zaměstnanců města donést do centrálního meziskladu v Kopeckého sadech 11 vše, co v domácnostech jen zabíralo místo ve skříních a botnících a může být ještě k užitku jinde. Shromáždit se podařilo více než 60 velkoobjemových pytlů pánského, dámského a dětského oblečení a bot. Akci kompletně zajistil magistrátní odbor sociálních služeb.

„Nacházíme se v situaci, kdy roste poptávka po humanitární podpoře a pomoci, a to nejen od lidí bez domova, ale i od nízkopříjmových rodin, které jsou přímo ohroženy existenčními problémy. Nejde přitom jen o to, abychom jim zajistili konkrétní služby, tyto skupiny nutně potřebují potraviny, šatstvo a obuv. Proto jsem inicioval danou výzvu,“ přiblížil důvody magistrátní sbírky primátor Martin Baxa.

Ačkoli jsou na území města Plzně rozmístěny sběrné kontejnery na textil různých subjektů, mezi nimi i Diecézní charity, jejich plnění není tak efektivní, jak by si organizace představovaly. Chybí konkrétní sortiment, zejména pánské oděvy a pánská obuv. Přesto byla výzva Ukliď šatník! bez rozdílu cílena na všechny kategorie ošacení.

„Důvodem je zejména předpokládaný vývoj, kdy se do ekonomických potíží mohou dostat i rodiny samoživitelů, případně rodiny s více dětmi, tedy nízkopříjmové. V průběhu 14 dnů se podařilo od zaměstnanců úřadu nashromáždit v našem meziskladu neuvěřitelné množství kvalitních oděvů a obuvi, ale i povlečení, výbavy pro novorozence, nechyběly ani tašky a batohy. Všechny věci jsme kus po kusu roztřídili a výsledkem je více než 60 velkoobjemových pytlů pánského, dámského a dětského oblečení a bot pro charitní humanitární sklad,“ upřesnila vedoucí zmíněného odboru Alena Hynková.

Tři závozy v průběhu sběru směřovaly tak přímo do Cukrovarské ulice 16, kde se právě humanitární sklad Diecézní charity Plzeň nachází, poslední závoz byl v pondělí 4. května. „Je neuvěřitelné, s jakou odezvou se výzva setkala a jaký objem šatstva se během poměrně krátké doby podařil v rámci úřadu shromáždit. Chtěl bych proto touto cestou velmi poděkovat za empatii a solidaritu všem dárcům a zároveň kolegyním z odboru sociálních služeb, které veškerou dodávku roztřídily a vydistribuovaly,“ dodal primátor Martin Baxa.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama