Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.05.2020 20:54:00

Náš cíl je zřejmý - zabránit propouštění a růstu nezaměstnanosti

Náš cíl je zřejmý - zabránit propouštění a růstu nezaměstnanosti

Komentář na facebookovém profilu k opatřením proti růstu nezaměstnanosti

 Přeji všem hezkou neděli,

jsem moc ráda, že se pozvolně vrací normální život, ožívají služby, fabriky a postupně i školy. Mezitím vláda, Sněmovna i Senát pokračují v boji s koronavirem a tento týden se v nich urodily dobré zprávy.

Hlavně mě těší, že po přetahované s ministerstvy školství a zdravotnictví bude platit moje verze ošetřovného na děti a starší či postižené rodinné příslušníky. Zůstává 80 % a bude na rodičích, zdali po otevření školek a škol 25.5. do nich své děti pošlou, nebo je z vážného důvodu nechají doma a budou dál pobírat ošetřovné. Stačí vyplnit tiskopis a uvést, jestli je důvodem ohrožení zdraví dítěte či jiných členů domácnosti nebo omezená kapacita či provozní doba zařízení.

Mysleli jsme i na zaměstnance firem, kterým zaměstnavatel nevyplatil mzdu, protože je v platební neschopnosti. V takovém případě bude možné o vyplacení mzdového nároku požádat Úřad práce. Náš resort na to má letos připravených 300 milionů korun. Firmy zase, pokud kývnou i senátoři, budou moci odložit odvody na sociální pojištění za květen až červenec a zaplatit je až do 20. října. Ve vládě ale debatujeme i o dalším kroku - odpuštění části odvodů na sociální pojištění pro postižené firmy. Jim chci nabídnout třetí díl programu Antivirus s podmínkou, že by si musely nechat aspoň 90 procent zaměstnanců. Od zaměstnavatelských a podnikatelských svazů mám na to mám dobré ohlasy.

Náš cíl je zřejmý: zabránit propouštění a růstu nezaměstnanosti. Teď je ještě 333 tisíc pracovních míst volných, zejména v zemědělství, lesnictví nebo logistice, lidí bez práce ale přesto přibývá. Jsem přesvědčená, že jim stát musí pomáhat více než dosud. Není spravedlivé, aby byli měsíce na polovině mzdy, když firmám pomáháme na dorovnání mezd šedesáti a osmdesáti procenty. Zvlášť když si celý život poctivě hradili sociální pojištění.

Hodně dotazů mám ještě ke dvěma tématům. Prvním jsou důchody. Platí závazek vlády ohledně jejich zvýšení od 1. ledna 2021 o 800 Kč na průměrných 15 270 korun. Já ale budu chtít, aby ta částka byla ještě vyšší. Hlavním důvodem jsou zvyšující se ceny potravin, což vidíme všichni v supermarketech, zejména u dovozové zeleniny a ovoce. Ministryni financí se to sice nezamlouvá, ale budeme se o tom ještě v koalici bavit.

Rozruch také vzbudil můj návrh, aby se platy ústavních činitelů navázaly na minimální mzdu a šly dolů. Nemám ráda velká gesta, ale teď je před námi doba, kdy bude záležet na každé koruně a politici by měli jít příkladem. Státní rozpočet to nevytrhne, ale symbolika bude jasná. A ještě tím zabráníme snahám minimální mzdu nezvyšovat nebo rovnou odpískat ...

Trochu mě zklamalo, že se za mne nepostavil pan premiér. Přitom to byl on, kdo už 23. března v MF Dnes řekl, že by bylo dobré, aby i Sněmovna a Senát projevily svoji solidaritu tím, že zásadním způsobem sníží své rozpočty, platy a výhody.

Pro mě je důležité, abychom drželi jako společnost pohromadě. Epidemie, doufám, posílila důvěru lidí ve stát, vládu i parlament a musíme se snažit, aby časem nevyprchala.

Přeji Vám klidný májový týden a hodně sil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama