Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2020 0:28:00

Požadujeme ústavní ochranu vody a půdy. Sesbírali jsme již 20 tisíc podpisů

Požadujeme ústavní ochranu vody a půdy. Sesbírali jsme již 20 tisíc podpisů

S návrhem na ústavní ochranu vody a půdy přišli lidovci již před rokem. Tehdy jejich návrh vláda zamítla. Zástupci KDU-ČSL proto vytvořili petici, pod kterou již sesbírali více než 20 tisíc podpisů.

 Potřebnost ústavní ochrany si postupně začíná uvědomovat i vláda, i když před rokem lidovecký návrh shodila ze stolu. Nový návrh na ústavní ochranu vody připravuje Ministerstvo zemědělství.

„Je důležité, že se už vláda posunula dál a uvědomuje si závažnost sucha pro naši krajinu. Bohužel vše přichází pozdě. Nepotřebujeme sliby, potřebujeme činy, a to co nejdříve. Na Hodonínsku vláda svým jednáním ohrožuje zdroj pitné vody pro 140 tisíc obyvatel plánovanou těžbou štěrkopísku. Místní se opravdu bojí, štěrku se totiž nenapijí. V obci Hněvotín na Hané se zase plánuje zastavět 44 hektarů nejúrodnější půdy v Česku. Kdybychom nyní měli ústavně zakotvenou ochranu vodních zdrojů a půdy, tak tyhle problémy nemusíme řešit,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL pro životní prostředí Petr Hladík.

Na podporu ústavní ochrany vody a půdy sepsali v loňském roce lidovci petici, do dnešního dne ji podepsalo 20 tisíc lidí. Petici chtějí odevzdat petičnímu výboru Poslanecké sněmovny příští měsíc. Poté, co vláda původně odmítla lidovecký návrh na ústavní ochrnu vody a půdy, nyní připravuje vlastní.

„Je důležité začít sucho řešit co nejdříve, uvolnit na tuto oblast mnohem více financí. Pokud nezačne vláda sucho urychleně řešit, bude naše země žít opět v nouzovém stavu, tentokrát však kvůli nedostatku pitné vody,“ dodal Hladík.

Občané se mohou k petici připojit i elektronicky na stránkách ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama