prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.05.2020 14:01:00

Testování bylo koordinované, bez zmatků nebo čekání

Testování bylo koordinované, bez zmatků nebo čekání

Na začátku května spustil Moravskoslezský kraj testování na nový typ koronaviru. Jeho cílem bylo ověřit promořenost obyvatel na jeho reprezentativním vzorku.

 Dobrovolníci se hlásili pomocí webové aplikace, která testování usnadnila a zajistila, aby se na odběrových místech netvořily fronty. Data nyní zpracovává Zdravotní ústav Ostrava, vyhodnocení bude k dispozici v následujících dnech.

„Děkujeme všem občanům za ochotu se do projektu zapojit. Ostravská univerzita navrhla testovací vzorek, který obsahoval 72 kategorií podle věku, pohlaví a sedmi okresů v regionu. Díky webové aplikaci, kterou vytvořili zaměstnanci krajského úřadu, se nám podařilo potřebný vzorek lidí otestovat. Dobrovolníci si mohli vybrat přesný termín i místo odběru, takže vše proběhlo koordinovaně, bez zmatků nebo čekání,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák.

Upřesnil, že cílem tohoto testování, na kterém Moravskoslezský kraj spolupracuje se Zdravotním ústavem Ostrava, Krajskou hygienickou stanicí v Ostravě, Ostravskou univerzitou a Vysokou školou báňskou-Technickou univerzitou Ostrava, je zjistit, zda jsou mezi obyvateli kraje lidé, kteří nákazu COVID+ prodělali, ale neví o tom. Testovalo se pomocí rapid testů, v případě, že se ukázala přítomnost protilátek v krvi, musel se testovaný podrobit ještě PCR testu a počkat na jeho výsledek v karanténě.

„Testování probíhalo ve čtyřech vlnách. Začali jsme pilotním testováním necelé stovky zaměstnanců krajského úřadu. Ověřili jsme, si že naše aplikace funguje perfektně, a že se můžeme do projektu naplno pustit. V prvním kole jsme otestovali necelou tisícovku lidí, následovalo druhé kolo. Ukázalo se, že nám chyběly určité kategorie, a tak jsme přidali poslední kolo testování, které se zaměřilo na pokrytí chybějících vzorků,“ vysvětlil náměstek hejtmana kraje pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka a upřesnil, že bylo nutné zaměřit se na odběry mužů ve věku 15 až 24 let a na obyvatele Bruntálska.

V průběhu projektu se testovalo na stávajících odběrových místech v areálech nemocnic v Ostravě, Opavě, Krnově, Havířově, Frýdku Místku, Karviné, Třinci, Odrách, Bílovci, Bohumíně a Bruntálu, ke kterým přibyly další odběrová místa mobilní. Ta byla občanům k dispozici v Ostravě, Frenštátu pod Radhoštěm, Rýmařově, Frýdlantu nad Ostravicí, Hlučíně, Opavě a Novém Jičíně.

„Ještě jednou všem dobrovolníkům, kteří se projektu zúčastnili, děkuji. Výsledky nám, ale i dalším dotčeným odborníkům, kterým dáme data k dispozici, ukážou reálný obraz epidemiologické situace v našem regionu,“ uzavřel hejtman kraje Ivo Vondrák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama