RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.01.2012 17:39:00

Není třeba utahovat opasky, stačí neplýtvat

Není třeba utahovat opasky, stačí neplýtvat

Záběry kombajnu na poli a slogan „Ani zrno nazmar!" Vzpomínáte? Je to tak, předlistopadový režim boj proti plýtvání potravinami v Česku hodně zprofanoval. Ale to přece ještě neznamená, že by se s jídlem nemělo šetřit. Právě naopak.

Realita je totiž dost chmurná: podle údajů Evropské komise je roční produkce potravinového odpadu v sedmadvaceti členských státech zhruba 89 milionů tun, což představuje 179 kg na obyvatele! Potraviny vyhozené v zemích EU by přitom dokázaly bezpečně nasytit všechny hladovějící a podvyživené na světě!

Statistiky ukazují, že ztráty na jídle neustále narůstají. Od roku 1974 se podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství zdvojnásobily. Vinu nenesou jen spotřebitelé, kteří nakoupí zbytečně mnoho a zkažené potraviny nakonec vyhodí. Značné ztráty vznikají už i při sklizni a skladování, při transportu, v obchodech, o nadměrné produkci ani nemluvě.

K šetrnosti vyzývá i Evropský parlament, který schválil dnes ve Štrasburku zprávu „Jak zastavit plýtvání potravinami“.

„Ano, využijme toho, že je krize a změňme naše návyky. Rozumné chování prospěje našemu zdraví i peněžence,“ komentuje text český europoslanec Pavel Poc (ČSSD). S dnešním hlasováním, při kterém zprávu podpořila téměř naprostá většina europoslanců, je spokojen. I proto, že se mu podařilo prosadit několik zásadních pozměňovacích návrhů. „Například o tom, že by bylo užitečné zavést v celé EU povinný sběr tříděného potravinového odpadu v domácnostech, restauracích a ostatních pohostinských zařízeních,“ vysvětluje Poc. Uspěl i s výzvou Komisi, aby členským státům stanovila požadavky na podávání zpráv ohledně plýtvání potravinami kvůli následné možnosti statistického srovnání.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama