Petr Koš

  • KSČM
  • Královo Pole
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,69. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2020 16:43:57

Zemědělství České republiky ve 21.století

Zemědělství České republiky ve 21.století

Dnes je každý politik „odborníkem“ na vše. Třeba i na zemědělství, i když nepozná ani kombajn. Já se raději ptám odborníků, za kterými jsou vidět výsledky. Zde je jejich základní pohled na věc. Mají i řešení problémů v zemědělství, ale to až příště.

Mezi základní potřeby člověka patří konzumace potravin, které mají zásadní vliv na zdraví jednotlivce i celé populace, podobně jako potřeba žít v prostředí s kvalitním ovzduším, vodou a půdou.        
Na tyto základní potřeby má rozhodující vliv zemědělství. Mezi jeho základní funkce patří produkce kvalitních surovin pro další zpracování, výroba samotných potravin, ale i tvorba krajiny a ochrana biodiverzity. Úlohou zemědělství je také zabezpečit živobytí pro ty, kteří v něm pracují.    
Současné studie o lidech, kteří se dožívají vysokého věku v dobré duševní i fyzické kondici ukazují, že tito lidé konzumují převážně místní regionální potraviny a respektují sezónnost těchto produktů spojených s místem, kde žijí.      
Z toho vyplývá, že je nanejvýš žádoucí, aby se zemědělská politika zaměřila na podporu produkce lokálních zemědělských surovin. Na prvním místě by měla dbát na zdraví spotřebitelů a nesoustředit se pouze na dostatek makroživin (cukrů, tuků, bílkovin) bez ohledu na celkovou kvalitu potravin. Důležité jsou totiž i mikroživiny (vitamíny, minerální látky, stopové prvky) a způsob zpracování potravin. Výraznou úlohu zde tedy hraje i potravinářský průmysl a obchod.      
 Je nezbytné se zaměřit i na krajinu. Chceme více dálnic, abychom mohli dovážet potraviny z celého světa? Zvýšila by se míra hluku, znečištění ovzduší i půdy zplodinami a oteplovalo by se okolí betonových a asfaltových povrchů. Chceme více pesticidů v půdě a vodě? Monokultury řepky, pšenice a kukuřice se bez nich totiž neobejdou, protože jsou velmi náchylné na působení škůdců a chorob. Chceme zhutnělou půdu, která nebude schopna zadržet vodu a bude v ní ubývat živých organismů?       
To jsou otázky, na které budeme muset velice rychle najít odpovědi, včas zareagovat a přizpůsobit zemědělskou politiku.       
Rozhodně nenaznačuji, že je potřeba se vrátit zpět do dob minulých a zavrhnout pokrok. Naopak je na místě využívat globální poznatky vědy, nové technologie a znalosti k tomu, abychom jednali v zemědělství efektivně na lokální úrovni, ale zároveň šli s pokrokem. Právě ten nám totiž zabezpečí kvalitnější a efektivnější výrobu místních zemědělských produktů a zároveň sníží tlak na prostředí nebo dokonce zlepší jeho kvalitu. Na druhou stranu se tyto potraviny musí nacházet v přijatelné cenové relaci, aby byly dostupné pro všechny spotřebitele.       
 Změna myšlení lidí pohybujících se v tomto výrobním odvětví bude bezpochyby obtížná, ale je nezbytná k tomu, aby se současná situace co nejdříve začala měnit k lepšímu. Například používání velkého množství pesticidů v rostlinné výrobě a antibiotik a hormonů v živočišné výrobě není technologie současnosti, ale minulého století. Dnešní pokroky v genetice, biochemii, fyziologii, informačních technologiích i v nových technologiích ustájení zvířat, nám přináší obrovské nové možnosti. Díky nim můžeme zbytečnou chemii výrazně omezit, a přitom zlepšit zdraví plodin a zvířat, zlepšit výnosy i výrazně přispět k zdravotnímu stavu naší krajiny.       
Jak se hospodaří na polích a co se chová ve stájích, rozhodujícím způsobem ovlivňuje ekonomickou výhodnost pěstování jednotlivých druhů plodin a chovu rozličných plemen hospodářských zvířat. Nicméně nejvíce rozhodující je dotační politika země a EU, která určuje, co se bude pěstovat a chovat. A právě toto je potřeba změnit nejdříve.
Problematika zemědělství je nesmírně rozsáhlá a složitá, a proto je potřeba postupně rozebrat jednotlivé úseky. Ať už se jedná o půdu jako živý organismus, kde společenství mikroorganismů ovlivňuje mikrobiom člověka, o obsah minerálů v potravinách, či o jednotlivé plodiny, které mají vliv na prostředí a na kvalitu stravy člověka. Je taky nutné zaměřit se na jednotlivé chovy hospodářských zvířat. Záleží na tom, jak kvalitně potřebnou potravinu produkují, jak pomáhají nebo škodí životnímu prostředí a jak se přitom využívají zdroje (přírodní, nerostné, lidské, finanční,atd.). Nejtěžším úkolem bude pro nás skloubit tento mnohosystémový obor s velkým množstvím cílů tak, aby nová zemědělská politika vytvořila prostor pro dosažení zásadně vyšších cílů pro naše zemědělství, než je tomu doposud.    
 Jaroslava Grussmann Elfmarková       GENOSERVICE Corp.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama