Ing. Jitka Volfová

  • ANO 2011
  • Liberecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2020 12:54:00

Nezastavovat investice je pro samosprávy v tuto chvíli klíčové

Nezastavovat investice je pro samosprávy v tuto chvíli klíčové

Vláda chce do Libereckého kraje poslat skoro 600 milionů korun.

Města a obce, které v roce 2019 neúspěšně žádaly o dotace z národních i evropských zdrojů, peníze dostanou a nemusí o ně znovu žádat. V případě Libereckého kraje se z tzv. Zásobníku projektů 2019 v rámci 36 projektů rozdělí na dotacích 48,9 milionu korun. Vláda navíc předloží sněmovně návrh bonusu 1 200 korun na každého obyvatele každé obce. Pokud zákon projde legislativním procesem, města a obce v Libereckém kraji by měly od státu dostat přibližně 530 milionů korun.

„Je to výborná zpráva pro všechna města a obce v našem kraji. Starostky a starostové po celou dobu koronakrize pracují s maximálním nasazením a zvládají to skvěle. Věřím, že se státním bonusem se jim podaří překonat toto složité období rychleji, než měli v plánu. Díky dotacím se navíc budou moci pustit do projektů od oprav silnic, přes výstavbu hřišť po rekonstrukce hřbitovů,“ říká statutární náměstkyně hejtmana pro řízení ekonomiky, správy majetku a informatiky Jitka Volfová z hnutí ANO s tím, že bonus se týká všech obcí v Libereckém kraji a dotace dodatečně obdrží 24 obcí na projekty za celkem 88 milionů korun.

Vláda chce bonusy městům a obcím poskytnout co nejrychleji. Poslance i senátory proto bude žádat, aby návrh zákona schválili v prvním čtení, resp. zkráceném jednání. Dotace by na obecní účty měly doputovat z ministerstva pro místní rozvoj v řádu měsíců. Nyní se čeká jen na převod prostředků z ministerstva financí. „Nezastavovat investice je pro samosprávy v tuto chvíli klíčové. Vítám proto krok vlády, že dodatečně podpoří projekty měst a obcí, které jsou už připravené, mají stavební povolení a vyřízené další potřebné záležitosti,“ vysvětluje Jitka Volfová a dodává: „Tyto dotace pomohou zejména menším obcím, které jsou v této době nejzranitelnější.“

Dotčená města a obce v Libereckém kraji dostanou na rozvoj dopravní infrastruktury o opravy místních komunikací celkem 16,1 milionu korun, na opravy a rekonstrukce hřbitovů a kaplí 2,3 milionu korun a na stavbu a obnovu veřejných staveb, včetně škol a mateřských škol, 21,5 milionu korun. Nejvyšší částka, 10 milionů korun, poputuje na stavební úpravy základní školy v Rokytnici nad Jizerou. O polovinu méně dostane Lomnice nad Popelkou na obnovu komunikací a více než 3,2 milionu korun obdrží Všelibice na revitalizaci obecního úřadu. 

Podpory se dočkají i dětská hřiště a sportoviště. „Na tyto volnočasové objekty nyní půjde více než 9 milionů korun. Tyto dotace považuji za velmi důležité, protože jsou investicí do budoucnosti nás všech,“ zdůrazňuje krajský předseda hnutí ANO Jaroslav Knížek. Týká se to například dopravního hřiště v Osečné, dětského hřiště v Lučanech nebo bikeparku ve Volfarticích.

Dotace vedle přímého efektu podpoří i místní stavební firmy a živnostníky, kteří se na realizaci projektů budou podílet. „Nejsou to poslední mimořádné finance. Do konce června projedná ministerstvo pro místní rozvoj Zásobník projektů 2020 a i odtud očekáváme další peníze na projekty, na které by se za normálních okolností nedostalo,“ uzavírá náměstkyně Volfová.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama