Mgr. Martin Chmela

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,12. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2020 16:02:56

Chybí sociálním sítím cenzura?

Chybí sociálním sítím cenzura?

Autor se v tomto článku pozastavuje nad iniciativou Evropské unie týkající se údajného boje proti lžím na sociálních sítích. Je tato snaha přínosná, nebo naopak nebezpečná?

V tomto týdnu se v médiích objevila zpráva, že Evropská unie zintenzivní tzv. boj proti dezinformacím na sociálních sítích. Tzv. bojem s dezinformacemi se Evropská unie zabývá dlouhodobě, přičemž se sebevědomě pasuje do role síly dobra bojující proti silám zla. Co se týče unijního motivu k této iniciativě, nemyslím si, že se unijní politici jednoho krásného dne podívali na sociální sítě, poplakali si, že uviděli takové množství lží, a proto se rozhodli těmto lžím udělat přítrž. Podle mě je mnohem reálnější, že se na sociální sítě podívali, i si poplakali, ale ne kvůli šíření údajných lží, nýbrž kvůli orkánu zpráv kritizujících vývoj Evropské unie. Pokud bych to měl hodnotit zcela otevřeně, jsem pevně přesvědčený, že hlavním smyslem tzv. boje proti dezinformacím je jen cenzura nepohodlných zpráv, maskovaná za na první pohled bohulibý boj proti lžím.

Navzdory výše uvedenému si na chvíli zkusme představit, že Evropská unie boj proti údajným lžím myslí upřímně. Pokud někdo skutečně chce bojovat proti lžím, musí nejprve lež rozpoznat, což často není vůbec jednoduché. Již mnohokrát se totiž ukázalo, že co je v jeden okamžik považováno za pravdu, mnohdy i prokázanou důkazy, je za nějaký čas přehodnoceno na lež. V této souvislosti vzpomeňme například na rok 2003, kdy mnozí západní politici předkládali důkazy, že Irák vlastní zbraně hromadného ničení a je připraven zaútočit na Západ. Až po letech se ukázalo, že vše byla jedna velká lež, jež měla obhájit casus belli vůči Iráku. Čistě hypoteticky, kdyby někdo napsal v roce 2003 na sociální sítě, že Saddám Husajn zbraně hromadného ničení nemá, tak by ho cenzoři pasovali na lháře s odkazem na důkazy západních tajných služeb a ztížili, nebo rovnou zabránili, ve sdílení jeho příspěvku. Možná výše uvedené vyznívá příliš nihilisticky, ale skutečně jsem toho názoru, že rozpoznat pravdu je v (geo)politice v mnohých případech prakticky nemožné.  

Tímto výše uvedeným základním východiskem by tento článek mohl končit, ale absurdita unijní strategie je umocněna skutečností, že byla svěřena neziskovým organizacím, které se údajně zaměřují na ověřování politických výroků. V případě České republiky se Facebook rozhodl svěřit tuto činnost velmi kontroverzní neziskové organizaci Demagog.cz. Tato neziskovka si neblahou pověst získala mimo jiné podivným financováním ze strany Open Society Fund, tedy od George Sorose. Výsledky její práce jsou rovněž velmi pochybné a byly mnohokrát zpochybněny. V této souvislosti také odkazuji na článek Natálie Vachatové, místopředsedkyně Trikolóry ve Středočeském kraji, která se na Demagog.cz zaměřila.  
Naše hnutí Trikolóra všechny snahy o cenzuru (myšleno cenzuru v širším slova smyslu) už z principu považuje za nebezpečné, v rozporu s ústavně garantovanou svobodou projevu. Trikolóra boj za svobodu projevu má nejen jako jedno ze základních východisek svého programu, ale prostřednictvím svých poslanců jej již aktivně prosazuje (viz zákonodárná iniciativa za zákaz cenzury na sociálních sítích). A bude v tom dle svých politických možností i nadále pokračovat.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama