Mgr. Martin Chmela

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.11.2023 19:28:18

Analýza neúspěšné ukrajinské protiofenzívy - 1. část - plánování

Analýza neúspěšné ukrajinské protiofenzívy - 1. část - plánování

Jedná se o komplexní analýzu, a proto ji rozdělím na části, které budu postupně zveřejňovat. První část se týká plánování, poslední část se bude týkat bitvy o Avdijivku, která potrvá ještě několik týdnů až měsíců.

Stratégové, kteří měli na starosti přípravu ukrajinské protiofenzívy, a rozhodně to nebyli jen Ukrajinci, ji plánovali na základě předpokladů vycházejících z protiruské propagandy. Předpokládali, že Rusové jsou demoralizovaní a bez patřičného vybavení. Jinými slovy, Rusové měli při prvním kontaktu (se západní technikou) utéct z bojiště. Podceňování Rusů neznalo mezí. Nastala dokonce absurdní situace, kdy Ukrajinci s velkým časovým odstupem oznámili hlavní směr úderu. I to dalo Rusům čas se v tomto směru výborně připravit vybudováním tzv. Surovikinovy obranné linie do hloubky přes 20 km. Tato obranná linie byla v průběhu protiofenzívy navíc ještě zdokonalována a rozšiřována. Netřeba zmiňovat propagandistické bizarnosti, kdy Ukrajinci např. natočili trailer na protiofenzívu či plánovali letní party na Krymu. Kromě toho, že stratégové své plány oznámili takto dopředu, udělali další školáckou chybu. Své síly rozmělnili i do bachmutského směru. Zde byla vyslána 3. útočná brigáda složená z elitních příslušníků Azov. Tento krok neměl vojenskou logiku, pouze politickou. Ztráta Bachmutu se stala symbolem ukrajinské porážky, která velmi nahlodala zahraniční podporu Ukrajiny. Znovuzískáním Bachmutu by zahraniční investoři podporu Ukrajiny opět navýšili. Výše zmíněná bitva o Bachmut sama o sobě měla velký podíl na neúspěchu ukrajinské protiofenzívy. I když ukrajinské velení vědělo, že Bachmut je pro Ukrajince "mlýnek na maso", tak se rozhodli město bránit za každou cenu. To způsobilo, že Ukrajinci přišli o mnoho skvělých vojáků a hlavně ztratili čas. Díky bitvě o Bachmut se ofenzíva zpomalila a Rusové měli více čase se připravit. Shrnuto a podtrženo, ti, kteří plánovali ukrajinskou protiofenzívu udělali všechny možné i nemožné amatérské chyby. Ofenzíva má být nečekaná, Ukrajinci ji oznámili dopředu. Útok má být co nejsilnější, Ukrajinci své síly rozmělnili. Ofenzíva musí být spuštěna ve správný čas, Ukrajinci raději preferovali krvavou a marnou obranu Bachmutu.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama