Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.06.2020 15:23:42

Je to krok potřebný, ale nestačí

Je to krok potřebný, ale nestačí

Projev na 49. schůzi Poslanecké sněmovny dne 17. 6. 2020 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci (první čtení)

Děkuji za slovo. Oslovím přímo pana ministra. Určitě je to dobrá cesta, nicméně pokud nebudeme rušit agendy, zjednodušovat agendy, rušit formuláře, tak je to cesta ani ne na půl kroku. Je to málo. Je to krok potřebný, ale nestačí. Já bych chtěl, aby vláda těch posledních 15 měsíců, které zbývají v tomto volebním období, napřela aspoň na těch 15 měsíců své úsilí k tomu, aby snížila byrokracii. My bychom byli rádi, a budeme o tom debatovat v rámci rozpočtu příští týden v úterý, aby vláda přišla s konkrétními opatřeními, aby do konce letošního roku snížila byrokracii o 10 % a do konce příštího roku taky o 10 %. K tomu digitalizace může sloužit pro zjednodušení kontaktů občanů s úřady, to určitě ano. Ale jestli to lejstro je vlastně pořád stejné a jediná výhoda je, že ho někde naskenuji, podepíšu a odešlu mailem, tak je to prostě málo. Takže to není kritika tohoto návrhu zákona, ale spíš prosba na pana ministra, aby přišel s konkrétními věcmi, které tu byrokracii opravdu sníží.

Mimochodem, minulé týdny a měsíce ukázaly, že mnohé věci jsou nadbytečné, že nebyly potřeba. Sice z jiných důvodů, ale že nebyly potřeba. A že opravdu se dá snížit počet návštěv na úřadech, aby obíhala lejstra. Mimochodem, když budeme vyhodnocovat jednotlivé vládní programy na podporu, tak se ukáže, že mnohé byly zbytečně byrokratické a mohly být jednodušší a tím pádem rychlejší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama