prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2020 7:35:00

Památkově chráněná budova je v reprezentativním stavu, který si zaslouží

Památkově chráněná budova je v reprezentativním stavu, který si zaslouží

Dlouhých dvacet let trvalo, než byla zrekonstruována historická budova Muzea Těšínska. Přestavba byla naplánovaná na rok 1999, majetkoprávní spory rekonstrukci přerušily až do roku 2018.

 Po dvou letech prací a investici ve výši 113 miliony korun muzeum zítra (20. 6.) přivítá první návštěvníky. Čeká na ně moderní, interaktivní stálá expozice „Příběh Těšínského Slezska“.

„Pro Moravskoslezský kraj je tato rekonstrukce jednou z nejvýznamnějších investičních akcí. Z evropských zdrojů se nám na ni podařilo získat 99 a půl milionu korun, stát přispěl necelých 6 milionů, zbytek šel z krajského rozpočtu. Díky těmto prostředkům byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce, která začala v roce 1998 a byla přerušena v roce 2000. Jsem rád, že je konečně tato památkově chráněná budova v reprezentativním stavu, který si rozhodně zaslouží,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a doplnil, že samotná stavba stála 80 milionů korun a jejím zhotovitelem byla společnost Morys. Expozici měla na starost společnost M plus a Muzeum Těšínska, náklady na její zhotovení byly vyčísleny na více než 21 milionů. Zbývající prostředky pokryly další nutné výdaje, které s dokončením přestavby a vytvořením expozice souvisely.

„Rekonstrukce budovy byla opravdu rozsáhlá. Celkovou revitalizací a sanací vlhkého zdiva musel projít suterén budovy. Také bylo nutné zpevnit střešní krovy a kompletně vyměnit poslední strop budovy, který napadl dřevokazný hmyz. Budova muzea má nové omítky i všechny podlahy. Původní dřevěná okna byla repasována, vnitřní dveře už ovšem původní nejsou, byly vytvořeny věrné truhlářské kopie. Součástí projektu byla samozřejmě i oprava historicky zdobné fasády,“ vyjmenoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že zahájení rekonstrukce předcházela demolice tří objektů ve dvoře za budovou muzea. V roce 2004 byla také vybudována výtahová šachta.

„Stálá muzejní expozice představuje ve čtyřech podlažích na několika stovkách metrů čtverečních vývoj Těšínského Slezska od prehistorie až po nedávnou minulost. Nabízí pohled do života místních lidí v minulosti, na počátky dolování uhlí i na překotný rozvoj průmyslu, který na přelomu 19. a 20. století k nepoznání změnil tuto dříve poklidnou podhorskou krajinu. Na své si tedy přijdou i zájemci o poznání přírody,“ řekl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro kulturu a památkovou péči Lukáš Curylo a upozornil, že stálá expozice je jen částí rozsáhlého výstavního a edukačního komplexu. Dodal, že expozice s řadou multimediálních prvků představí i mnohé dosud nevystavené sbírkové předměty.

Jedním z nejhodnotnějších a nejvzácnějších vystavených exponátů je originál takzvané těrlické madony. „Tento výjimečný gotický obraz z přelomu 15. a 16. století byl objeven pouhou náhodou. Skrýval se totiž pod několika vrstvami jiných maleb, což se odhalilo při restaurování původního barokního díla z kostela svatého Vavřince v Těrlicku-Kostelci. Věřím, že to musel být pro restaurátory šok, když zjistili, že je před nimi zhruba pět stovek let starý obraz, jakých je v republice jen poskrovnu,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a poděkoval za zapůjčení Ostravsko-opavskému biskupství, které obraz vlastní. Muzeum Těšínska zajistilo obrazu odpovídající stálé prostředí, klimatické podmínky, bezprašnou vitrínu, studené osvětlení obrazu a především stálý 24hodinový dohled bezpečnostními kamerami s napojením na pult centralizované ochrany Policie ČR. Gotická těrlická madona je součástí stále expozice.

Stálá expozice je hlavním lákadlem muzea. Jsou zde ale i knihovna, přednáškový sál, studovna nebo ateliér vhodný na konání nejrůznějších akcí. „Až během několikatýdenního zkušebního provozu se ukáže, co je třeba ještě zlepšit. Na začátku nového školního roku bychom totiž rádi uvítali především učitele, žáky a studenty, kteří tvoří dlouhodobě nejpočetnější a nejvýznamnější cílovou skupinu našich návštěvníků. Školy budou mít u nás k dispozici velké prostory vhodné pro netradiční výuku nebo i konání různých workshopů,“ sdělil ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka a dodal, že celý objekt muzea je bezbariérový. Doplnil, že během léta bude v budově zpřístupněna i zcela nová výstavní síň pro proměnné dočasné výstavy. Jako první zde bude k vidění od 28. července výstava ke stému výročí zrodu města Český Těšín.

„Návštěvníci muzea budou moci využívat nejen interiéry, ale také venkovní prostory, jejichž úpravy byly součástí rekonstrukce. Muzejní dvůr nově nabízí miniamfiteátr a lapidárium s kamennými artefakty. Umím si představit, že právě zde budou moci například školáci se svými učiteli probrat, co v muzeu viděli nebo si prostě jen odpočinout v příjemném prostředí,“ řekl náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo a zdůraznil, že při celkové rekonstrukci historické budovy muzea byla obnovena většina historických prvků objektu a byl zachován jeho neoklasicisní charakter.

První návštěvníci si muzeum prohlédnou 20. června, s ohledem na aktuální situaci platí také zde nutná hygienická a epidemiologická opatření. Až do odvolání jsou nutné nařízené rozestupy, používání roušek v uzavřených prostorách, také nebude možné naplno využívat některé interaktivní prvky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama