RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.01.2012 10:42:00

Prsní implantáty: Evidence i kontrola se musí zlepšit

Prsní implantáty: Evidence i kontrola se musí zlepšit

„Neregulovaný trh bohužel vývoj podvodných a nekvalitních produktů někdy přímo vyvolává,“ myslí si o kauze prsních implantátů firmy Poly Implant Prothese (PIP) europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

Kontrola nad zdravotnickými prostředky nefunguje v Evropské unii uspokojivě. Přístup členských států se liší, vzájemná koordinace vázne. I to je důvod, proč došlo ke skandálu s vadnými prsními implantáty francouzské firmy PIP. Takový je výstup z dnešního jednání Výboru pro veřejné zdraví (ENVI) Evropského parlamentu.

Sociální demokraté v Evropském parlamentu proto požadují po Komisi zavedení jednoznačné identifikace implantátů, povinnou registraci pacientů a provádění předem neohlášených "přepadových" inspekcí.

„To, že ke skandálu došlo jasně ukazuje, že stávající systém je nastavený špatně. Hrozné je, že to postihlo stovky tisíc žen doslova po celém světě,“ rozčiluje se člen výboru ENVI, český europoslanec Pavel Poc.

„Ženám, které podstoupily operaci jsou řeči o politice nebo o systému úplně ukradené. Mají jiné starosti. Najednou totiž zjistily, že jim někdo vložil do těla něco, co může poškodit jejich zdraví,“ pokračuje Poc. „Je třeba to rychle řešit a viníka exemplárně potrestat. Pomocí sankcí ho prostě ekonomicky zlikvidovat. Něco takového nesmí nikomu projít,“ dodává Poc.

Kromě špatné koordinace v rámci EU nezafungovala ani výměna informací se Spojenými státy. Americká Správa pro potraviny a léčiva FDA totiž import prsních implantátů PIP nepovolila už v roce 2000.

V České republice je problém velmi aktuální především pro onkologické pacientky. Implantáty firmy PIP byly totiž v letech 2007 - 2010 jako jediné hrazeny pojišťovnou.

"A komu by se zdál problém s prsními implantáty nedůležitý, ať si uvědomí, že mezi zdravotní prostředky patří například kardiostimulátory nebo umělé kyčelní klouby."

Evropská komise přislíbila provést zátěžové testy, které by měly ukázat, zda je revidovaná směrnice o zdravotnických prostředcích schopna podobným situacím předejít.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama