Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2020 12:43:41

Co ohrožuje demokracii?

Co ohrožuje demokracii?

Řada současných veřejně činných osob založila svou kariéru pouze na roli „obhájce demokracie“. Některé z nich to kupodivu vytáhlo až do nejvyšších pater politiky a některé to živí již dokonce celá desetiletí.

Řada současných veřejně činných osob založila svou kariéru pouze na roli „obhájce demokracie“. Některé z nich to kupodivu vytáhlo až do nejvyšších pater politiky a některé to živí již dokonce celá desetiletí. Poslední měsíce jsme navíc svědky zintenzivnění souvisejících kampaní, ať již v zákonodárných sborech či v občanské společnosti.

Ale co skutečně ohrožuje demokracii?

Ne demokraticky provedená změna v dozorových orgánech veřejnoprávního média, ale ono dětinské “když to není podle nás, je to ee.“ Souhlasím s tím, že potřebujeme veřejnoprávní televizi, ale objektivní a vyváženou. Realita je bohužel jiná, naprosto chápu dlouhodobou kritiku nevyváženosti i požadavek na zrušení koncesionářských poplatků. Ne nadarmo se říká, že demokracie začíná tam, kde končí signál České televize.

Co dále ohrožuje demokracii?

Ne referendum občanů o důležitých otázkách, včetně členství v NATO či EU, ale vměšování nikým nevolených institucí (např. nadnárodních korporací) či iniciativ s nejasným zahraničním zdrojem podpory. Ne nadarmo se říká, že jediná země, kde nemůže být barevná revoluce, jsou USA, protože tam není americká ambasáda…

Co dále ohrožuje demokracii?

Ne snaha o suverénní politiku všech azimutů, ale škatulkování na „buď jsi ve všem s americkým velkým bratrem nebo s Ďáblem z východu“. Ne nadarmo se ví, že Země je kulatá, byť to byla kdysi kacířská myšlenka…

Co dále ohrožuje demokracii?

Ne vědecké bádání přinášející nové poznatky o historii, ale tichá či hlasitá podpora rehabilitace fašismu, zaměňování obětí a katů, hanobení a strhávání pomníků, vydávání nacistických kalendářů. Ne nadarmo se povídá, že to není náhoda, že je to součástí záměru rozbít poválečný mezinárodní systém.

Jak to tak vypadá, demokracii ohrožuje samotný kapitalismus. Když to nejde dle vládnoucí menšiny, sahá se zkrátka k omezování pracně vydobytých prvků demokracie… A klidně za jásotu „demokratů“.

Já mám jasno. A co vy?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama