Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová

KDU-ČSL se pomalu seznamuje s internetovými Parlamentními listy.
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2020 6:34:00

Zubní pohotovost v Libereckém kraji - to nás zajímá

Zubní pohotovost v Libereckém kraji - to nás zajímá

Každý z nás někdy potřeboval akutní lékařské ošetření. Některé z nás přepadla bolest zubů o víkendu nebo v noci a řešili jsme kdo a kde nám vlastně může pomoci.

Zajištění služeb zubní pohotovosti je v jednotlivých krajích problém celé republiky. Liberecký kraj je se svými 440tis obyvateli druhým nejmenším krajem, zároveň platí, že dojezdové vzdálenosti mezi krajským městem a ostatními okresy patří k nejkratším. Část služeb mohou pochopitelně v celém regionu suplovat soukromé zubní ordinace a kliniky, je ale přirozené, že zodpovědnost za dostatečnou kapacitu akutní zubní péče leží zejména na bedrech Liberce a Krajské nemocnice Liberec (KNL).

V současné době máme tedy v Libereckém kraji možnost využít služby zubní pohotovosti na oddělení Ústní a čelistní chirurgie v KNL. V případě, že se nám zde ošetření nedostane, můžeme využít služby soukromé kliniky v odpoledních hodinách. Ta je schopna zajistit ošetření téměř ve 100 procentech případů. Proč tomu tak u Krajské nemocnice nebývá?

Proč často není možné využít zubní pohotovost v Krajské nemocnici Liberec?

- nedostatečná kapacita zubních lékařů ochotných sloužit zubní pohotovost

- vztah nemocnice vs. zubní lékař formou DPP – což je pro zubaře kvůli zákonným limitům nevýhodné (měsíční limit činí 10tis. Pokud by byla částka vyšší, je nutno platit dodatečné odvody => ekonomicky se to nevyplatí)

- slabá koordinace ze strany nemocnice se stomatologickou komorou

Jaké je řešení?

- je potřeba obnovit intenzivní jednání na úrovni liberecké nemocnice a kraje jakožto jejího zřizovatele a stomatologickou komorou tak, aby se našla systémová shoda

- nastavila se nová pravidla pro zubní lékaře umožňující větší zapojení širší části zubních lékařů do služeb zubní pohotovosti

- kraj jakožto garant poskytování služby zubní pohotovosti občanům Libereckého kraje se musí více finančně podílet na celém systému a krýt či nahrazovat možné ztráty z hlediska dodatečné daňové povinnosti všem lékařů, kteří se budou na službě podílet nad limit parametrů DPP.

Systémové řešení pak spočívá v zavedení funkce tzv. koordinátora služeb zubní pohotovosti. Liberecký kraj by měl ve spolupráci s libereckou nemocnicí vypsat výběrové řízení, kde by na výše zmíněnou pozici vybral stomatologa, který by měl primárně na starosti koordinaci zapojených zubních lékařů tak, aby v každý ordinační den probíhala zubní pohotovost v plném rozsahu. V případě, kde nebude dostupný žádný externí zubní lékař, tak by koordinátor výpadek vykryl sám.

Liberecký kraj má za povinnost poskytnout občanům alternativu služby zubní pohotovosti v Krajské nemocnici Liberec v plném rozsahu paralelně s možností využití zubní pohotovosti v soukromé ordinaci, jelikož k tomu má plně vybavené a personálně zajištěné ordinace.

Tématem se aktivně zabývají kandidáti KDU-ČSL Ing.  Štěpán Matek a zubní lékařka MDDr. Daniela Šebestová

Více informací ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama