Mgr. Marek Novák, MBA

  • ANO 2011
  • Zlínský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.07.2020 11:36:01

Marek Novák založil expertní skupinu k novele zákona č. 167/1998 Sb., o návykový

Marek Novák založil expertní skupinu k novele zákona č. 167/1998 Sb., o návykový

Každý zákon v České republice by měl odrážet potřebu a požadavky společnosti. Proto také zakládám „Expertní skupinu“, ta bude vysvětlovat, doplňovat a upravovat návrhy novely tak, aby odpovídaly tomuto základnímu požadavku.

Je vám známo, že k dnešnímu dni je ve sněmovních tiscích připravena poslanecká novela z dílny Pirátské strany, kterou připodepsali i někteří další poslanci. Tato pirátská novela by měla, dle důvodové zprávy, především řešit lepší dostupnost návykových látek pro skupinu pacientů, kteří jsou na této látce závislí.

Současný stav neumožňuje pacientům jednoduchý přístup k tomuto léčivu a to i díky relativně vysoké ceně a omezení pro dodavatele. Tento návrh poměrně jednoduše uvolňuje pěstování tzv. pro osobní potřebu. Výhodu vidí v lepší dostupnosti látek a snížených nákladech v sektorech Policie, zdravotnictví a sociální péče. Věřím, že mé kolegy, kteří se k této novele hlásí, vede skutečně jediná potřeba zdostupnit léčiva nemocným a ne skryté uvolnění pěstování, volné šíření mezi mladými dospělými a především rekreační požívání marihuany.

Realita je ale někde jinde než plán. Jak upozorňují složky Policie, zástupci zdravotnictví, sociální pracovníci a další odborné společnosti, takto pojaté uvolnění by naopak vedlo ke zvýšeným nákladům těchto sektorů na řešení osob, které by takové uvolnění zneužívali pro návykové požívání. Také v oblasti pěstování a distribuce a v oblasti následné trestné činnosti může dojít k nárůstu trestné činnosti. Co je pro mě však alarmující, je především nebezpečí zvýšení distribuce mezi nezletilými, které sice důvodová zpráva pirátského návrhu vyvrací, nicméně velmi chabou argumentací, a to trestní odpovědností rodičů – pěstitelů.

Když mluvím s některými pacienty s roztroušenou sklerózou, tak mi říkají, že nechtějí být pěstiteli a vystavovat se problémům se sousedy a okolím. Nepotřebují zodpovídat na otázky, co a proč to vlastně dělají. Chtějí funkční, dostupný a cenově přijatelný lék pro řešení své nelehké životní situace. Nikdo z nás není schopen uvědomit si a pochopit, v jaké situaci se naši spoluobčané postižení takzvanou ereskou nacházejí.

Zákon o návykových látkách je bezesporu potřeba novelizovat, protože neodpovídá dnešní době, vědeckému i lékařskému vývoji a poznání. Změna, ale musí přijít tak, aby společnosti jako celku přinesla pomoc a úlevu a ne další náklady a ohrožení části populace na zdraví a bezpečnosti. Proto vítám, že vznikl nový vládní návrh, který se této potřebě: Tedy dostupnosti pro skutečně potřebné, blíží. Každý zákon v České republice by měl odrážet potřebu a požadavky společnosti. Proto také zakládám „Expertní skupinu“, která má za úkol vysvětlovat, doplňovat a upravovat návrhy novely tak, aby odpovídaly tomuto základnímu požadavku.

V této skupině budou zastoupeni nejen zástupci státní správy, Policie a dalších organizací, zabývající se touto problematikou, ale zejména zástupci pacientů a lidí, kteří jsou tímto současným stavem znevýhodňováni. První setkání této Expertní skupiny proběhne v září letošního roku.

Při nesprávném řešení dané problematiky dosáhneme pouze toho, že těm, kterým chceme pomoci, nepomůžeme a ti ostatní bohužel pouze zatíží státní rozpočet, zvýší náklady zdravotního pojištění, ohrozí bezpečnost nás všech, a především bezpečnost našich dětí.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama