RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.07.2020 8:42:00

Německo převzalo předsednictví EU. Bude fičák

Německo převzalo předsednictví EU. Bude fičák

Komentář na facebookovém profilu k předsednictví Německa v EU

Němci u vesla. Německo převzalo předsednictví EU. Formálně před týdnem, politicky dnes, kdy kanclerka vystoupila v EP. Bude ficak, měli bychom stáhnout plachty. Výkonnost německých veslařů je tradičně vysoká... A teď tři poznámky k dnešnímu plénu.

1) Dominovala němčina. Angličtina se vytrácí. Kanclerka jen německy. Šéf EPP Weber v zásadě taky. Paní Ursula dala půlku v němčině, druhou vystřídala francouzštinu a angličtinu. Takže: chcete-li být v EU in, bez němčiny to nepůjde...

2) Hlavni německý cíl je schválit 7lety rozpočet a půjčku na "plán obnovy". Záměr jde proti tomu, co Německo tradičně obhajuje, tj. úsporná politika. Kanclerka to musi doma obhájit. Proto má "obnova" zelený nátěr. Němci dodají peníze - ne na záchranu rozhazovacnych "Italů", ale celé planety. To je romantický cíl, který německý daňový poplatník snad "pochopí". Mám o tom sice pochybnosti, ale trend doby teď takový je...

3) Češi a Němci mají jedno společné. Jsme průmyslové země, naše bohatství závisí na exportu. Průmysl a export na tuto krizi doplatí nejvíc (společně s turismem). A na oltář zelené revoluce přinese největší oběť. Němci si to uvědomují - proto např. kanclerka včera dvakrát na tiskovce odmítla kritizovat Činu kvůli Hong Kongu. Boji se odvety... Zkratka pro Němce i Čechy je udržení každé exportní šance dobré. Proto je klíčové, jak dopadne Brexit koncem roku. Dohodou nebo tvrdým nárazem? V našem zájmu je dohoda o volném obchodu, protože v UK končí hodně našich škodovek i německých aut. Proto tady vidím prubířský kámen německého předsednictví. Otěže jednání s UK za EU zatím drží Francouzi a ti to řídí ke srážce. Udělají Němci něco proto, aby havárii zabránili? Pro mě klíčová otázka!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama