ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2012 10:30:00

Kontroly na hranicích v souvislosti s ACTA je fámou

Kontroly na hranicích v souvislosti s ACTA je fámou

Při cestování v EU českým občanům nic takového nehrozí a ani hrozit nemůže.

V uplynulých dnech některá významná česká média přinesla zprávu o tom, že v souvislosti s mezinárodní dohodou ACTA budou nebo mohou být zavedeny hraniční kontroly notebooků, foťáků, MP3 přehrávačů, flashek nebo digitálních nosičů jako jsou cédéčka. Patrně se přitom spoléhaly na informace třetích osob, které si neověřily.

 Tato zpráva se nezakládá na pravdě.

 Dohoda ACTA ve verzi podepsané 26. ledna totiž výslovně stanoví, že celý oddíl upravující kontroly na hranicích, tedy včetně tolik skloňovaného článku 14,  nezavazuje smluvní strany tvořící s jinou smluvní stranou celní unii. Dohoda ACTA tak nezavazuje žádný členský stát EU k zavedení hraničních kontrol občanů z jiného členského státu EU. Není třeba sjednávat žádnou výjimku, ta už je obsažena přímo v dohodě ACTA. Je proto nesmysl, aby členský stát EU zaváděl hraniční kontroly, když to po něm dohoda ACTA nevyžaduje a naopak by to odporovalo předpisům EU o volném pohybu zboží a osob. Mimoevropské státy tyto kontroly buď už provádějí, nebo je mohou začít provádět i na základě jednostranného rozhodnutí.

 Pokud by se tedy čeští občané někdy v budoucnu čirou náhodou setkali při cestování v rámci EU s výše popsanou hraniční kontrolou, v žádném případě by to nesouviselo a ani nemohlo souviset s dohodou ACTA, ale jednalo by se o svévolný postup, který by byl v ostrém rozporu s předpisy EU o volném pohybu zboží a osob. Čeští občané by proto v takovém případě byli jednoznačně chráněni evropským právem a mohli by se dovolávat právní ochrany u vnitrostátních soudů i Evropské komise a Soudního dvora EU. Úvahy i tvrzení o zavádění hraničních kontrol jsou zkrátka v jakémkoli ohledu absurdní a křečovitě umělou konstrukcí a mediální hysterie, která se kolem nich rozpoutala, není na místě.

 Bylo by férové a poctivé, aby média, která zprávu o hraničních kontrolách v souvislosti s dohodou ACTA bez náležitého ověření pustila do oběhu, uvedla vše na pravou míru.

 Kromě toho, že se jedná o neopodstatněné strašení českých občanů, kteří většinou dohodu ACTA nečetli a těžko číst budou, jedná se také o vytváření pokřiveného a hrubě zkresleného obrazu o dohodě ACTA, který může ovlivnit europoslance i národní poslance, až o ní budou za několik měsíců hlasovat.

 Jsem přesvědčen, že rozhodování o dohodě ACTA by mělo probíhat na základě pravdivých a ověřených informací a ne být ovlivněno fámami tradovanými možná proto, že v sobě nesou lákavý nádech skandálnosti.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama