ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.07.2020 17:34:00

Vědci získali od Prahy součástky za čtyři miliony do testovacího přístroje

Vědci získali od Prahy součástky za čtyři miliony do testovacího přístroje

Dva měsíce nepřetržitě bez ohledu na pracovní dobu a víkendy testovali chemici z Ústavu chemických procesů Akademie věd ČR účinnost nejrůznějších materiálů na zachycení koronaviru.

 Jejich expertním doporučením se pak Praha řídila při výběru dodavatele ochranných pomůcek. Jako výraz vděku vědcům předal náměstek primátora Petr Hlubuček za přítomnosti předsedkyně Akademie věd Evy Zažímalové nové součásti do testeru v hodnotě 120 000 EUR.

Speciální aparatura, na níž vědci od poloviny března testují – v posledním měsíci již jen ve všední dny – byla pod vedením Vladimíra Ždímala vyvinuta v Oddělení chemie a fyziky aerosolů Ústavu chemických procesů AV ČR původně k ověřování filtrů pro kvalitu ovzduší. Chemici v době začínající pandemie upravili velikost částic, které analyzovali, na velikost odpovídající viru, který způsobuje nemoc COVID-19, tedy zhruba 80 až 150 nanometrů.

„Právě během epidemie koronaviru se ukázalo, jak je důležité, aby navzájem spolupracoval soukromý, veřejný i akademický sektor. Během bezpečnostních opatření jsme využili mnohokrát dovednosti a informace, které vědecké a akademické instituce mají. Tak jsme například míchali vlastní desinfekci nebo vyráběli vlastní roušky a respirátory. Filtr tester nám umožní v podobně krizových situací okamžitě zjistit, které ochranné pomůcky fungují a které ne. Jsem za tuto spolupráci velmi rád a je mi ctí, že Praha tento přístroj mohla Ústavu chemických procesů Akademie věd poskytnout,“ uvádí náměstek primátora Petr Hlubuček.

Hlavní město vědce požádalo o zpracování doporučení, které z materiálů a typů respirátorů jsou nejvíce vhodné jako ochranné prostředky pro pracovníky veřejných služeb a ohrožených skupin – řidiče, zdravotníky, pracovníky sociálních služeb, učitele nebo seniory. „Otestovali jsme účinnost i těsnost více než 200 různých materiálů, od improvizovaných roušek z kapesníků nebo šátků přes různé varianty nových materiálů z nanovláken, které vyvíjely české firmy. A analyzovali jsme dosud také více než 70 typů respirátorů,“ dodává Miroslav Punčochář, ředitel Ústavu chemických procesů AV ČR.

Odpověď na krizi

Analýza materiálů vychází z unikátní metody, kterou vědci úspěšně publikovali před několika lety v prestižních odborných časopisech. Současné testování účinnosti ochranných pomůcek je podle předsedkyně Akademie věd ČR Evy Zažímalové jedním z řady příkladů, jak vědci dokázali rychle na koronakrizi zareagovat a účinně pomáhat v boji proti nákaze. „Věda dokáže efektivně odpovídat na aktuální výzvy,“ zdůrazňuje předsedkyně AV ČR Eva Zažímalová.

Nové součásti nahradí ty současné, které jsou v přístroji od začátku jeho fungování, tj. od roku 2006. Nové součástky objednalo hlavní město v květnu tohoto roku. Jejich cena je 118 265 EUR bez DPH. Montáž se uskuteční během léta, kdy bude také dokončen vývoj nové verze řídícího softwaru a celý filter tester bude důkladně otestován na referenčních materiálech.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama