Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.07.2020 20:54:00

Hypotéky zlevňují

Hypotéky zlevňují

Komentář na facebookovém profilu k vývoji hypotečního trhu

 Spolu se zrušením daně z nabytí nemovitosti a zachováním daňových odpočtů hypoték se tím sníží náklady na pořízení vlastnického bydlení. Zrušení daně ještě musí projít Senátem a podepsat prezident. Mám radost, že se to ve sněmovně podařilo.

Ve sněmovně je také vládní návrh novely zákona o ČNB, prostřednictvím které chce vláda zvýšit kompetence centrální bance právě v oblasti podmínek hypoték. Obávám se, že by zpřísňování hypoték ztížilo jejich dostupnost a tím dostupnost financování bydlení pro mnoho lidí.

graf

na číslech před koronou bylo vidět, že komerční banky dokáží dostatečně sami posoudit individuální situaci každého uchazeče u banky a nepotřebují k tomu centrální nařízení. Historicky jsme se tehdy dostali pod úroveň jednoho procenta nesplácených úvěrů z celého objemu hypoték a v platební morálce jsme byli na špici Evropy. Přesto do toho přišla centrální banka se zpřísněním hypoték formou doporučení, které v krizi zmírnila. Ještě v květnu se podíl nesplácených hypoték ještě snížil, ale to může být ovlivněno odkladem splátek.

Plošné zpřísňování hypoték může také vést k tomu, že lidé budou peníze na nákup bydlení nahrazovat jinou půjčkou, budou mít horší podmínky a bude je to stát více. Proto předkládám pozměňovací návrh, který tyto kompetence ČNB nepřiznává. Forma doporučení mi přijde dostatečná a ponechává prostor pro posouzení individuální situace každého uchazeče o hypotéku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama