JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.07.2020 20:42:00

Obce jsou schopny i za zpřísněných podmínek volby zajistit

Obce jsou schopny i za zpřísněných podmínek volby zajistit

Předseda Sdružení místních samospráv ČR, které reprezentuje téměř 2000 obcí z celé republiky, se dnes obrátil dopisem na ministra vnitra Jana Hamáčka kvůli spekulacím, že epidemie Covid-19 omezí konání říjnových voleb.

 Stanislav Polčák jménem SMS ČR ministra ujistil, že obce jsou i v případě zavedení zpřísněných podmínek pro organizaci voleb schopny konání těchto voleb zajistit, a požádal ho v této věci o spolupráci.

„Obce a města jsou výkonnou složkou, která volby zajišťuje, bych rád proto zahájil s ministrem diskuzi na téma zpřísněných podmínek konání voleb pro případ zvýšeného výskytu onemocnění Covid-19, abychom byli na případnou situaci připraveni a volby, které jsou základním kamenem demokracie, mohly proběhnout,“ říká Stanislav Polčák a dodává: „Obce a jejich představitelé byli během pandemie na jaře tohoto roku schopni velmi rychle zareagovat a postarat se o své občany, a to nejen v prvních dnech koronakrize. Věřím, že díky nabytým zkušenostem a houževnatosti starostů a starostek nebude problém volby uspořádat.“

Samosprávy podle Polčáka potřebují pro konání voleb za zpřísněných podmínek od státu jen spolupráci v podobě uhrazení zvýšených nákladů za ochranné pomůcky, desinfekce a značení dvoumetrového odstupu. Praxe konání zastupitelstev s povinnými dvoumetrovými odstupy, zvýšené hygieny prostor, dodržování nošení roušek apod. je podle SMS ČR na obcích a městech ověřena a vyzkoušena, stejně jako zvláštní režim výuky na základních školách, jejichž zřizovateli jsou také obce.

V reakci na nedávné události na Benešovsku požádal S. Polčák ministra vnitra také o to, aby nalezl řešení pro regulaci technoparty, respektive aby zajistil, že v oblasti dodržování veřejného pořádku bude existovat vymahatelný nástroj spolupráce samosprávy a represivních složek státu. „Opakované technopárty jsou problémem především malých obcí, jako jejich obhájci musíme řešit tuto problematiku systémově,“ vysvětluje S. Polčák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama