Ing. Jiří Rusnok

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.02.2012 8:56:31

Vozíky jezdí sněmovnou a snad dojedou k dětem

 Vozíky jezdí sněmovnou a snad dojedou k dětem

Návrh o provozu cyklovozíků, který doputoval do třetího čtení, rozvířil na předešlých jednáních bouřlivou, ale věcnou diskusi.

Napříč sněmovnou, bez ohledu na stranickou příslušnost, se najdou zastánci i odpůrci takového dopravního prostředku, který je určen pro přepravu dětí za běžným jízdním kolem.

Bezesporu je potřeba tuto oblast dopravy legislativně ošetřit – zakázat nebo povolit. Kloním se k povolení takové přepravy dětí za jízdním kolem. Oceňuji především bezpečnost a pohodlí pro dítě během jízdy, ale zároveň mám obavy z bezpečnosti provozu na přeplněných silnicích 1. třídy v naší republice. Často slýchávám názor, že cyklovozík by neměl být používán právě na komunikacích 1. a případně i 2. třídy. Na druhou stranu je ale téměř nemožné tento zákaz aplikovat v praxi, protože cyklista stěží pozná, na jaké komunikaci se nachází, když zrovna přejíždí z obecní silnice. Nedovedu si představit, že silnice budou za každým křížením označeny dopravním značením, které upozorní, že se účastníci silničního provozu nachází na silnici 1. třídy.

Existuje celá řada argumentů pro povolení nebo zákaz používání cyklovozíků. Všechny oblasti našeho života nejdou upravit zákonem nebo vyhláškou, v první řadě by měl vítězit zdravý rozum a zodpovědnost každého jedince.  Dejme tedy cyklovozíkům zelenou a věřím v zodpovědnost rodičů svých dětí, že se sami a dobře rozhodnou, jestli je taková přeprava pro dítě bezpečná, pohodlná, či nikoli. Stále věřím ve vítězství selského rozumu v naší společnosti a v to, že zákazy typu “domácí zvířata do mikrovlnné trouby nepatří“, nejsou pro Českou republiku zatím namístě.

Ing. Jiří Rusnok, poslanec Parlamentu ČR za Věci veřejné

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama