RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.08.2020 9:15:00

Chceme udržet NATO silné a Američany v Evropě

Chceme udržet NATO silné a Američany v Evropě

Komentář na facebookovém profilu k přítomnosti NATO v Evropě

 Pompeo v Praze. Odpoledne jsem byl v Senátu, kam mě pozval Miloš Vystrčil. Mluvil tam americký ministr zahraničí. Jako europoslanec, navíc i doma v opozici, jsem dělal jenom „křoví“ – společně s dalšími bývalými velvyslanci v USA (viz foto s Martinem Paloušem a Petrem Kolářem). Návštěvu z USA ale považuji za důležitou, tak jsem přerušil dovolenou na chalupě a na to „křoví“ si rád zahrál.

Svět se mění, a proto je na místě si vyslechnout, jak to reflektují Američané. My naše spojenectví v NATO logicky poměřujeme životním zájmem mít jištěnou bezpečnost ve vztahu k Rusku. O něm přirozeně byla řeč. Chceme udržet NATO silné a Američany v Evropě – jsou to spojené nádoby, jedno nemůže fungovat bez druhého. Ale víc a víc vystupuje do popředí faktor „Čína“, která vyjde z koronakrize nejvíc posílená. Babiš i jeho ministři mluví lyricky o tom, že s Pompeem probírali kybernetickou bezpečnost, byznys atd. Ale fakticky přijel Pompeo do Prahy kvůli Číně. Přijel varovat před Huawei. To bylo téma č. 1 i 2. „Ještě větší hrozbou (než Rusko) je Čína,“ řekl v klíčové větě ve svém projevu v Senátu.

Co to pro nás znamená? Chceme-li si udržet bezpečnostní garance vůči Rusku, nesmíme brát varování k Číně lehkovážně. Tím spíš, že na rozdíl od Poláků, kteří kvůli Rusku posilují americkou vojenskou přítomnost přímo v Polsku (a dokonce za ni budou platit), my – kvůli svému slabošství – nic takového nechystáme.

Pro zájemce ještě dávám link na můj rozhovor v LN (ZDE), kde to rozebírám podrobněji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama