Mgr. Václav Klaus

  • Trikolora
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.08.2020 16:04:00

U našich volebních místností se netvoří takřka nikdy žádné fronty

U našich volebních místností se netvoří takřka nikdy žádné fronty

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny 19. srpna 2020 k vládnímu návrhu zákona o zvláštních způsobech hlasování ve volbách do zastupitelstev krajů a do Senátu v roce 2020

 Dobrý den, dámy a pánové.

Chtěl bych říci, že poslanci za hnutí Trikolóra podpoří tento vládní návrh zákona, protože jsme bytostně přesvědčeni, že základem a nejvyšším právem v republice je Ústava. Na rozdíl od různých eurohujerů si myslíme, že je nadřazena i mezinárodním smlouvám apod. A součástí Ústavy je také právo volit a být volen.

Jsme přesvědčeni, že žádný hygienik nebo dokonce ministr Vojtěch nebo Hamáček jako politici, nemohou rozhodovat, kteří občané volí a kteří nevolí. Upřímně, nebyli jsme od toho příliš daleko, jak jsem sledoval tu debatu. A je skutečně zásluhou takřka celé opozice, že se vyvinul takový tlak, že dnes máme poměrně konsenzuální návrh zákona, se kterým myslím tady panuje všeobecný souhlas. Když hovoříme o těch zdravotních problémech a mám slovo, tak bych rád řekl jednu věc, a sice, že naprosto nefunguje chytrá karanténa, resp. neexistuje. Tady jsme byli krmeni několik měsíců touto floskulí a teď vidíme v realitě, že jediné opatření, které se přijímá, je od září plošné znovunošení roušek.

Když hovoříme o volbách, musím také říci, že když zvažujeme na jedné misce vah nebezpečí zdravotní a na druhé demokracii, tak si myslím, je jasné, že volba musí být demokracie. Že máme armádu, máme zbraně, posíláme naše vojáky padnout někdy na druhý konec světa, aby tam hájili demokracii. Takže to samé je zase přijít i třeba s jistou mírou malého rizika k volební urně a volit a tu demokracii hájit jaksi i činem. Čili tohleto je stanovisko moje obecné, že veškerá moc pochází z lidu.

Myslím, že to zdravotní riziko není příliš velké. Jsme kulturní země. U našich volebních místností se netvoří takřka nikdy žádné fronty, natož u senátních voleb nebo krajských. Že je tam jistá míra rizika pro členy volebních komisí, to je pravda. Ale na druhou stranu vzpomeňme prodavače, řidiče a další spoustu pracovníků, kteří tady tomu čelili v březnu, v dubnu atd. naprosto stejně a nikdo se jich na nic neptal. Čili my podporujeme i to zvýšení odměny pro členy komisí.

Co se týče těch pozměňovacích návrhů a různých tady výzev, tady bych rád za hnutí Trikolóra řekl, že my zásadně nepodpoříme jakýkoliv model virtuálních voleb, zmocněnců nebo korespondenčních voleb ani usnesení, k tomu sněmovnu vybízející. Volby jsou přímé. Například když tady jsme ve sněmovně a chceme hlasovat, tak sem musíte z kanceláře přijít, nevysíláte sem svého asistenta nebo nedoručujete panu Vondráčkovi dopis se seznamem, jak byste chtěli hlasovat, musíte tady být fyzicky přítomni. Tato debata si myslím, je zásadní. Je to otevření pandořiny skříňky, která může skončit velice neblaze. A o to jistě budou ve sněmovně velké hádky, protože jsou politické strany, které si myslí, že jim to přinese nějaké hlasy navíc, hlasy našich krajanů v cizině apod., ale tuto debatu bezpochyby povedeme.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama