Mgr. František Jura

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.08.2020 13:49:00

Skládky u kontejnerů? Strážníci už mají viníky

Skládky u kontejnerů? Strážníci už mají viníky

Místo sběrného dvora skládky u kontejnerů na komunální odpad.

Jedním z úkolů městské policie je dohled nad dodržováním čistoty na veřejných prostranstvích v obci. Nutno podotknout, že za veřejná prostranství se považují všechna náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejné zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící k obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru. Takto specifikuje veřejné prostranství zákon o obcích.

„Faktem je, že naše město patří mezi ta, která mají veřejná prostranství na vysoké úrovni, o čemž svědčí i různá ocenění. Jsou však i místa, kde na to lidé příliš nedbají. Takovým příkladem jsou hnízda s kontejnery na tříděný odpad, ale i běžné kontejnery či popelnice na komunální odpad. V posledním období bylo bohužel zjištěno více případů, kde lidé odkládají různé nepotřebné věci, které patří do sběrného dvora přímo ke kontejnerům, nebo i další odpad. Strážníci Městské policie Prostějov se na hledání viníků zaměřili,“ říká primátor František Jura.

A výsledek? 

„Jen v letošním roce jsme zjistili 33 případů a zjistili původce, v posledních dnech jsme zjistili desítku případů, kdy lidé odkládají odpad pouze ke kontejnerům, místo toho, aby využili také sběrné dvory. Jedná se zejména o papírové krabice, plasty, dokonce lednici. Odpad se tedy hromadí a znečišťuje veřejné prostranství. Mnoho míst v našem městě, včetně těch, která jsou opatřena kontejnery, jsou monitorovány kamerovým systémem a mobilními kamerami a díky těmto záznamům se podařilo zjistit osoby podezřelé z těchto přestupků, “ vysvětlil ředitel Městské policie Prostějov Jan Nagy.

Takové jednání je pak posouzeno jako přestupek na základě zák. č. 185/2001 Sb. o odpadech, ve znění pozdějších předpisů, kde hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun. V některých případech v rozporu se zákonem odložila odpad i právnická osoba. Přitom právnická nebo podnikající fyzická osoba se dopustí přestupku mimo jiné i tím, že využívá systému zavedeného obcí pro nakládání s komunálním odpadem bez písemné smlouvy s touto obcí, nebo která nemá zajištěno využití nebo odstraňování odpadů v souladu s tímto zákonem. Za různá provinění pak právnické osobě hrozí statisícové pokuty až v řádu milionů korun.

„Budeme-li konkrétní, ve 4 případech byla na místě uložena pokuta 500 korun, ostatní případy byly předány do správního řízení,“ uzavřel ředitel Nagy.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama