Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.02.2012 19:19:00

Platy vedení Středočeského kraje se zvýšily o 30 %

Platy vedení Středočeského kraje se zvýšily o 30 %

Odměňování státních úředníků a politiků se stalo v poslední době velkým tématem. Poněkud stranou však zůstávají platy a odměny v krajích.

Kupříkladu rozpočet Středočeského kraje poskytuje zajímavá čísla. Ne, že by byla pro laickou veřejnost snadno dostupná, musíte se naopak prokousat houští rozpočtové skladby a leccos si sami propočítat. 
Z plnění krajského rozpočtu lze vyčíst, že v době Rathova vládnutí s komunisty se skokově zvýšily odměny zastupitelům, což představuje v drtivé většině platy hejtmana, vicehejtmanů a ostatních radních. Meziroční nárůst mezi lety 2008 a 2009 dosáhl neuvěřitelných 30 %, což znamená nárůst téměř o sedm milionů korun. Připomeňme, že v roce 2009 vrcholila recese, tisíce Středočechů přicházely o pracovní místa, desítkám tisíc jiných klesaly platy a zbytku téměř nerostly. Přesto se nové socialistické vedení rozhodlo zvýšit si platy téměř o třetinu a na této úrovni zůstaly dosud. Pokud zástupci těchto stran tvrdí, že jim jde o „obyčejné“ lidi, pak bez skrupulí lžou.    Ve světle této skutečnosti je nám všem už jasné, proč David Rath a ostatní socialisté s komunisty nepodpořili ve sněmovně vládní návrh, který snížil platy ústavním činitelům a zdanil jejich dosud nezdaňované náhrady. Pikantní je, že se tak vlastně postavili proti zvýšení příjmů krajských rozpočtů. Ze zdanění náhrad jde totiž část výnosů krajům.    Oněch sedm milionů korun navíc pro krajské vedení není zanedbatelná částka. Především v době, kdy se navyšují ceny regionální dopravy, ruší spoje a neopravují se silnice. David Rath tvrdí, že jim stát dává málo peněz. Nyní však víme, že to není pravda. K populistickým projektům kraje nyní přibyl další zdroj nehospodárnosti.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama