Ing. Ivan Fuksa

  • ODS
  • Příbram
  • zastupitel obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.06.2011 11:04:13 - irenka

Poskytování tzv. veřejných statků

Pane ministře nedá mi, abych nereagovala na Váš článek o pomocné ruce. Je samozřejmě dobře, že se zemědělcům pomáhá, vždyť pracují s tak nepředvídatelným fenomenem jako je počasí. Přesto, ale je to druh podnikání, který si vybrali dobrovolně, pochybuji, že je někdo zemědělcem proti své vůli, takže svým způsobem požívá větší ochrany než vlekař, provozovatel autocampu nebo jiné profese, které jsou také na počasí závislé. Jsou takto zemědělci zaštiťování státem jako u nás i jinde?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.06.2011 12:54:09 - Ing. Ivan Fuksa
Dobrý den, zemědělci nepochybně jsou takto státem zaštiťováni, jak píšete, i v jiných zemích. Dokonce kdybyste si prošla zpětně články se zemědělskou tématikou v době například protestů a stávek zemědělců nebo v době schvalování rozpočtu, narazíte na četné stížnosti českých zemědělců, že v jiných členských státech EU jsou jejich kolegové podporováni výrazně více. A je třeba přiznat, že do jisté míry si stěžují oprávněně, protože taková nestejnoměrná podpora na jednotném trhu má výrazný dopad do konkurenceschopnosti produkce.
  Primární motiv podpor - ať už národních nebo unijních – ale neodráží úmysl komukoliv v jakémkoliv oboru kompenzovat rizika, která přináší podnikání ovlivňované počasím a klimatem. K tomu existují například nástroje pojištění. Smyslem dotací směřujících do zemědělství je především poskytování tzv. veřejných statků. Zemědělci svou činností, svým hospodařením (je-li správné) nejen produkují potraviny, ale starají se o krajinu, což je pojem poměrně neurčitý a jeho naplňování si veřejnost obvykle ani neuvědomuje, ale spadá tam celá řada aktivit, od vodního managementu v krajině, ochrany půdy, obhospodařování i těžko přístupných a pro zemědělskou produkci nepříliš vhodných oblastí atd. Dopad to má nejen do udržování biologické rozmanitosti, zachování přírodního bohatství a zdravého životního prostředí pro budoucí generace, ale zcela konkrétně a aktuálně například i do protipovodňové prevence, zmírňování projevů eroze a zlepšování zadržování vody v krajině, a tím zvládání povodňových rizik, ale i opačných klimatických výkyvů, tedy delších období sucha atd.