Občanská demokratická strana

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.08.2020 18:21:00

Seniorům pomůže dostupná péče, ne jednorázové dávky

Seniorům pomůže dostupná péče, ne jednorázové dávky

Vláda chce prosadit jednorázové dávky pro seniory, namísto koncepční pomoci těm, kteří ji potřebují. Říká se, že za peníze si nelze koupit zdraví.

 Faktem je, že kvalitní a dostupné sociální služby, stacionáře, rehabilitace, dostupná kvalitní strava jsou věci, které mohou seniorům výrazně pomoci a zkvalitnit jejich život.

„Jednorázovou dávku pro seniory považuji za předvolební populismus, který není zodpovědný vůči ostatním. Proč třeba nedat podobný příspěvek i dalším skupinám, třeba rodinám s dětmi? Nezaslouží si ho i ony? Vláda nezvládla koronakrizi a před blížícími se podzimními volbami chce uplácet seniory. To je důvod, proč odpálila tento ohňostroj populismu a ANO a ČSSD se trumfují, kdo dá více. Ani jedna strana už ale neříká z čeho, proč a na úkor koho. Jsem poslední, kdo by zpochybňoval právo seniorů na zvýšení důchodu. Ale proč teď ještě mimo zákonnou valorizaci tento jednorázový plošný příspěvek? Když jsme chtěli nedávno pomoci důchodcům, kteří dlouhodobě pobírají penzi a mají ji proto nízkou, vláda byla proti. Důchodovou reformu pro dlouhodobé zajištění důstojných penzí nejsou schopni připravit. Teď najednou přichází s tímto populismem. Myslím ale, že voliči se už nedají zmást tímto trapným cirkusem, který předvádí ANO a ČSSD,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Vláda Andreje Babiše si rouškovným kupuje část seniorů, aniž by byla schopná řešit jejich skutečné problémy. V krajích chybí tisíce míst v domovech seniorů, nejsou finance na domácí péči ani další sociální služby. Sociální politika současné vlády tyto problémy prohlubuje a dělá z místa v domově důchodců luxus pro vyvolené. Za miliardy, kterými chce vláda uplatit své voliče, by přitom v každém kraji mohly vyrůst tři nové domovy seniorů nebo Alzheimer centra a vzniknout 10 tisíc nových míst pro seniory, kteří je potřebují,“ komentuje vládní návrh Jan Bauer, jihočeský poslanec za ODS a místopředseda sněmovního výboru pro sociální politiku.

„Ze zákona stoupnou důchody v příštím roce o 850-855 Kč a už několik měsíců se hovoří o zaokrouhlení určitě na 900 Kč. Valorizace se vypočítává z inflace a průměrné mzdy a cílem je zachování stejné úrovně příjmů pro seniory. Když už vláda opakovaně odmítla náš návrh na to, aby si přilepšili senioři, kteří pobírají nejnižší důchody a nebyla schopna připravit koncept potřebné důchodové reformy, mohla by alespoň přijmout námi navrhovanou možnost každému zaměstnanci poslat 1 % z hrubé mzdy adresně svým rodičům či blízkým,“ dodává Zbyněk Stanjura, předseda poslaneckého klubu ODS a 1. místopředseda strany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama