Mgr. Václav Láska

Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • BPP
  • Praha 5
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2020 20:34:00

Parlament by nedokázal prezidenta volit lépe než lidé

Parlament by nedokázal prezidenta volit lépe než lidé

Komentář na facebookovém profilu k přímé volbě prezidenta

Z předchozích 10 otázek ANO/NE největší diskuzi vzbudila moje odpověď na dotaz ohledně zrušení přímé volby prezidenta. Tak tady máte podrobnější zdůvodnění, proč bych takový návrh nepodpořil.

Historie

Přímá volba prezidenta byla reakcí na ostudnou poslední volbu prezidenta parlamentem. Tedy Václava Klause. Kupčení, zastrašování a vydírání v přímém přenosu byla absolutní ostuda parlamentu (a to prosím na scéně ještě nebyl žádný Babiš). A tak přišel návrh na volbu prezidenta lidmi. Ústavní právníci a řada politiků upozorňovala, že takový návrh je chybný a není souladný s naší Ústavou. Přímá volba je spojena spíše s prezidentskými systémy, kde prezident má skutečnou moc, nikoli jako u nás, kdy je jeho role spíše reprezentativní. Tito lidé varovali, že tímto způsobem můžeme zvolit za prezidenta někoho, kdo (i díky síle mandátu získaného z přímé volby) může svému mandátu dávat mnohem větší sílu a význam, než podle Ústavy má. Jejich proroctví se naplnilo do puntíku.
Já v té době nebyl zákonodárcem a ani neumím odpovědět na otázku, jak bych se při hlasování zachoval. Zda by ve mně zvítězil strach z další ostudy při volbě prezidenta parlamentem, nebo varování právníků. Fakt nevím.

Současnost

Přímá volba prezidenta je součástí našeho ústavního pořádku. Máme i díky ní prezidenta, který vykonává svůj úřad v rozporu s Ústavou (i když upřímně poslední měsíce ho spíš nevykonává vůbec). Ale je na stole legitimní otázka, zda přímou volbu nezrušit.

A já říkám ne. Pořád si myslím, že by parlament nedokázal volit lépe než lidé. Z hlediska výsledku mi to přijde z deště pod okap. A když už přímou volbu prezidenta máme, pojďme se raději než ji rušit, naučit s ní pracovat. Určité prvky přímé demokracie jsou součástí moderní demokracie. Teď minimálně na komunální úrovni a do vzdálenější budoucnosti třeba i víc. Tak pojďme využít přímou volbu prezidenta jako výukový materiál. Pojďme se na ni učit, jak taková přímá volba funguje. Pojďme se na ní učit odolávat lžím a podvodům. Pojďme se  naučit, jak oslovovat férově, ale účinně lid. Chceme-li budovat demokracii otevřenou lidem a s plnohodnotnou účastí lidí, pak se nám zkušenosti získané při přímé volbě prezidenta můžou sakra hodit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama