Ing. Jaroslav Zámečník, CSc.

  • SLK
  • Liberec
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.08.2020 14:58:00

Město pracuje na převodech podílů v bytových domech

Město pracuje na převodech podílů v bytových domech

Město Liberec požádalo ministerstvo o metodický pokyn a ÚOHS o stanovisko. Liberec přes letní měsíce postoupil v řešení problematiky bytových družstev a vyrovnání spoluvlastnických podílů.

Zástupci vedení města Liberce primátor Jaroslav Zámečník, jeho náměstkyně Radka Loučková Kotasová a člen rady města Michal Hron navštívili náměstkyni ministryně pro místní rozvoj Janu Hanzlíkovou, aby požádali o vydání metodického pokynu, který usnadní městům a obcím v České republice postup při převodu podílů měst v bytových domech.

Svaz měst a obcí České republiky (SMO) podpořil vedení Liberce na jednání Komory měst a obcí, které se konalo minulý týden v Brně, a slíbil pomoc a podporu na ministerstvu při vyjednávání tvorby metodického pokynu pro postup v této problematice.

„Zároveň se město Liberec obrátilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o poskytnutí stanoviska při převodu podílů v bytových domech. Dílčími kroky tak město Liberec připravuje cestu k řešení převodu spoluvlastnických podílů v družstevních bytech. Snažíme se dohodnout s družstvy a připravit takový proces převodu podílů, jaký nebude odporovat zákonům a bude spravedlivý pro všechny. Nejen od družstevníků, ale i od zástupců města to vyžaduje velkou míru trpělivosti, protože posouzení právních kroků a získání příslušných vyjádření úřadů nějaký čas trvá. Nikdo ale nechce opakovat chyby z minulosti,“ uvádí primátor města Liberce Jaroslav Zámečník.

Připomeňme, že celý problém vznikl v letech 1997 až 2007, kdy v Liberci postupně probíhala výstavba bytových domů, pro niž radnice využila možnost získat dotace ze Státního fondu rozvoje bydlení. Město Liberec má podílové vlastnictví v 1156 bytech v deseti družstvech a na základě neplatnosti smluv hledá nyní město nový právní vztah, jakým bezpečným způsobem převést podíly města na jednotlivé družstevníky. Problém se týká dalších desítek měst, která řeší obdobnou problematiku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama