Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.09.2020 18:26:00

Vláda dohání šestileté zpoždění, způsobené váháním Andreje Babiše

Vláda dohání šestileté zpoždění, způsobené váháním Andreje Babiše

Komentář na facebookovém profilu k dostavbě jaderné elektrárny Dukovany

 Oslovila mě ČT, abych okomentoval „zásadní“ tiskovku ministra Havlíčka k dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech, na které ovšem nic zásadního a nového nepadlo.

Přesto bych k problematice uvedl několik tezí:

Do budoucna potřebujeme zajistit stabilní zdroje, aby nahradily končící bloky Dukovan, hnědouhelné elektrárny (kterým pomalu také končí životnost) a zajistily stabilní dodávky energie pro naše domácnosti a hospodářství.

Harmonogram výstavby nových bloků do roku 2036 je z mého pohledu příliš optimistický a datum je zvoleno tak, aby to „vyšlo“ do doby ukončení provozu stávajících bloků Dukovan. Na místě je otázka, jak se připravit na případný výpadek, pokud by se harmonogram překročil.

Vláda dohání šestileté zpoždění, které náš stát nabral díky váhání Andreje Babiše jak dále s výstavbou jaderných elektráren. Po těch šesti letech je situace v Evropě pro jadernou energii méně příznivá a náš premiér neprosadil nic ohledně jaderné energie, ač byl k tomu zavázán Poslaneckou sněmovnou.

Výstavba jaderných zdrojů je otázkou naší budoucí energetické bezpečnosti a míry energetické nezávislosti. Bez ní mnoho alternativ nemáme. Spoléhat na to, že situaci nějak vyřeší technologický pokrok, je takové spolehnutí typu „deus ex machina“, které zvyšuje riziko budoucí energetické krize a energetické chudoby. Obnovitelné zdroje energie neumí zajistit stabilitu dodávek. Pak zbývá jako alternativa plyn a plynové elektrárny, ten ovšem zvyšuje naši energetickou závislost na producentech zemního plynu a na distribučních poplatcích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama