Mgr. Zdeněk Kettner

  • SPD
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.09.2020 15:03:43

Rozhovor pro Deníky Bohemia

Rozhovor pro Deníky Bohemia

Můj rozhovor pro Deníky Bohemia, jakožto lídra SPD za Ústecký kraj v blížících se krajských volbách.

1. Před čtyřmi lety získalo SPD-SPO v krajských volbách 6,07 procenta hlasů a v 55 členném zastupitelstvu obsadilo pět křesel. Jaké má strana ambice v letošních volbách?
Rozhodně chceme náš volební výsledek oproti roku 2016 vylepšit. Nebudu tipovat konkrétní čísla, ale naším cílem je dosáhnout takového výsledku, abychom byli součástí krajské vládní koalice. Samozřejmě čím lepšího výsledku docílíme, tím budeme mít lepší pozici k prosazení našeho programu. Záleží tedy na každém hlasu!
2. Jste pedagogem na základní škole. Jak nahlížíte na systém inkluzivního vzdělávání?
Jedná se o pokračující degradaci základního vzdělávání, které započalo zrušením osnov a přechodem na Rámcové vzdělávací programy. Negativní názory pedagogů tehdy nebyly brány v potaz a „překvapivě“ se nakonec potvrdily. Nyní se pracuje na jejich úpravách a bohužel pedagogové mají opět jen malou možnost se na nich podílet. Stejná je situace s omezováním Speciálních škol a nyní s inkluzí. Evropští i naši „odborníci“ bez hlubší znalosti problematiky vznesou výtky a naši politici se mohou přetrhnout v nepromyšlených změnách. Integrace přitom u nás probíhala a fungovala. Inkluze je však experiment, který ve výsledku negativně odnesou všechny děti bez rozdílu.
3. V programu strany se objevují i témata jako dostupnost zdravotní péče či podpora podnikání v oblasti regionálního turistického ruchu. Můžete být konkrétní?
Dostupnost zdravotní péče je naší zásadní prioritou. Proto jsme byli jako SPD velmi aktivní v zachování nemocnic v Rumburku a Litoměřicích. Jejich likvidace by znamenala zásadní zhoršení životního standardu pro desítky tisíc lidí. Podporujeme i další způsoby jako třeba přeshraniční spolupráci s německými regiony. Dále chceme ve spolupráci s městy a obcemi vytvořit podmínky pro příchod českých lékařů a zdravotnického personálu, o to samé budeme usilovat i v oblasti stomatologické péče.A koordinovaná, promyšlená spolupráce měst, obcí a kraje je důležitá i v oblasti turistického ruchu a jeho propagace. Můj rodný, sice zkoušený, přesto překrásný region, má rozhodně co nabídnout.
4. Problém nepřizpůsobivých občanů zvláště v Ústeckém kraji je nekonečné téma. Vidíte v této otázce tzv. světlo na konci tunelu?
Světlo na konci tunelu uvidíme, až nastane odvaha k přijímání opravdu radikálních změn v přístupu státu.SPD prosazuje změnu v nastavení sociální podpory. Lidem, kteří pobírají podporu a jsou dlouhodobě nezaměstnaní, mají záznamy v trestním rejstříku, nebo zanedbávají školní docházku svých dětí, ji chceme dramaticky snížit a v podstatě ji redukovat na zajištění zcela základních životních potřeb.Naopak chceme zvýšit podporu, nejčastěji formou daňových úlev lidem, kteří pracují a řádně vychovávají své děti.
5. Kandidujete na hejtmana Ústeckého kraje a jste zároveň zastupitelem města Teplice. Můžete tedy přenést své zkušenosti z městské do krajské samosprávy, případně jaké?
V městském zastupitelstvu jsem se přesvědčil, že nestačí mít dobrý nápad, ale že je potřeba pro jeho prosazení získat podporu napříč politickým spektrem. V tomto ohledu je to stejné nejen na městě a kraji, ale i na celostátní úrovni. V teplickém zastupitelstvu jsme s kolegou Podroužkem vždy upřednostňovali práci pro město napříč stranami, před neúčelným politikařením. Tento trend bych rád přenesl i na krajskou úroveň. Úzká spolupráce kraje, měst a vůbec všech volených zástupců, je nezbytná pro úspěch celého regionu.
6. Jedním z palčivých témat tohoto regionu je obchod s chudobou. Máte na něj řešení?
Jednoznačně je třeba přijmout zákon o sociálním bydlení, který SPD navrhovala ve sněmovně již před lety. Základem je zastropování cen nájemného v těchto ubytovnách na cenu obvyklou v místě a odpovídající stavu obydlí. Není možné, aby stát platil 15 tis měsíčně za zničený byt 1+1 na problémovém sídlišti. V tomto ohledu již léta selhává ČSSD, která má tuto problematiku v gesci a současný stav podpory nepřizpůsobivých a podnikání s chudobou jí evidentně vyhovuje.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama