JUDr. Vladimíra Bondarenková, D.E.A., MBA

Zastupitelka MČ Praha 13
  • SPD
  • Praha 13
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.09.2020 1:02:09

Jiří Menzel, dokonalý režisér

Jiří Menzel, dokonalý režisér

Přišla zpráva, na kterou se nedá nereagovat. Zemřel velikán české kinematografie, Jiří Menzel. Dovolte mi vzdát hold dle mého názoru nejlepšímu z českých režisérů 20. století.

Kdo někdy viděl jeden (nebo víc) z jeho filmů, už na to nezapomene. Neměl jednotný styl, ale jakési neuchopitelné "cosi", jemnou poetiku při zpracování silných témat (Skřivánci na niti), lehkých komedií (Slavnosti sněženek) i ležérních až poetických úvah, kdy čas není důležitý (Rozmarné léto). Osobně mne nejvíc vzal film Ostře sledované vlaky a pak samozřejmě klasika Vesničko má středisková, skoro každou třetí větu z toho filmu někdo cituje. 

Na tom je vidět, že Menzel herce větami nenechal plýtvat a soustředil se hodně na obrazovou stránku filmu. A také zajímavou hudbu. Jednotlivé složky, z nichž se film skládá, se pod jeho taktovkou spojily v dokonalý celek. Člověk v nich nevnímá jednotlivosti, je prostě unášen dějem. A když film skončí, chce ho vidět znovu. A znovu. 

Škoda, že ta geniální režisér už žádný další film nenatočí. Ale svou celoživotní prací si postavil takový pomník, že jeho dílo mohou obdivovat ještě generace našich vnuků. 


P.S. Kvůli možným autorským právům je tento příspěvek bez jeho fotky, beztak jeho podobu všichni znáte.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama