Petr Bajer

  • Soukromníci
  • Holice
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.09.2020 14:34:00

Průzkumy volebního potenciálu jsou jednoznačné ovlivňování voleb

Průzkumy volebního potenciálu jsou jednoznačné ovlivňování voleb

Zveřejnění průzkumu volebního potenciálu, který pro Českou televizi provedly agentura Kantar CZ a Data Collect na přelomu srpna a září, považuje předseda Strany soukromníků České republiky Petr Bajer za jednoznačné ovlivňování krajských voleb.

 Předseda Soukromníků to uvedl s tím, že nikdy nepřeceňoval volební průzkumy. "Na druhou stranu je třeba zdůraznit, že některá čísla by byla úsměvná v okamžiku, kdyby se nejednalo o tak vážnou věc. Na základě těchto průzkumů se stanovuje výběr stran a uskupení, která budou mít možnost prezentovat své názory v debatě na veřejnoprávní televizi v konkrétním kraji, což už je velmi důležitý informační kanál pro voliče," řekl Bajer.

Jako lídr koaliční kandidátky Trikolóra - Soukromníci v Pardubickém kraji Bajer připomněl, že agentury dokonce uvedly ve zveřejněné zprávě špatný název jím vedené koalice, když názvy uskupení prohodily. "Navíc, vysokých čísel tam dosahují strany, které mají například v Pardubickém kraji počet členů spočítatelných na jedné ruce, dva roky u nich není vidět žádná aktivita, nejsou vidět pohyby na jejich transparentním účtu, co si pak o tomto myslet? To přece nemůže být v pořádku?" nastínil řečnické otázky předseda Soukromníků.

Nad výsledky prvního oficiálně zveřejněného průzkumu se pozastavil i předseda vlády a šéf nejsilnějšího tuzemského hnutí ANO. "Korunu tomu dal premiér Babiš, který v reakci na výsledky jeho hnutí ANO od firmy Kantar ve Středočeském kraji (podle tohoto průzkumu by mělo mít ANO 29,5 procenta) uvedl, že je podle jeho informací a interních průzkumů a zdrojů hnutí ANO na 13 procentech. Pak už se nejedná o uváděnou statistickou odchylku mezi 2 - 3 procenty. Jak si tedy někdo může dovolit zveřejňovat takovéto výsledky, a předem tak ovlivňovat rozhodování voličů? Pokud je rozdíl mezi průzkumy a konečnými výsledky třeba i 15procentní, tak jsem přesvědčený, že je to jednoznačné ovlivňování voleb jako takových," zdůraznil předseda Soukromníků.

"Náš (koalice Trikolóra - Soukromníci v Pardubickém kraji pozn. red.) údajný výsledek 4,5 procenta, kdybych ho měl brát v úvahu, je pro nás jen impulsem k dotažení všech připravených akcí, abychom přesvědčili voliče, že nás mají volit. Jsem přesvědčený, že nutnou pětiprocentní hranici pro vstup do Zastupitelstva Pardubického kraje překročíme o několik procent a budeme moci hájit zájmy našich voličů. Průzkum nás může jen nakopnout k ještě větší aktivitě," uzavřel Petr Bajer.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama