Ing. Miroslav Kalousek

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.09.2020 12:22:00

Pro drtivou většinu živnostníků začala zase možnost vydělávat

Pro drtivou většinu živnostníků začala zase možnost vydělávat

Projev na 59. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. září 2020 ke kompenzaci ztrát, způsobených pandemií koronaviru

 dovolte, abych vás krátce upozornil na životní situaci lidí, kteří netvoří příliš velkou skupinu, ale jsou nesmírně důležití pro kulturní a duchovní život v České republice, a to jsou osoby samostatně výdělečně činné v živé kultuře. Typickým příkladem jsou třeba hudebníci, ale samozřejmě nejenom hudebníci. To jsou lidé, kteří musí dnes a denně tvrdě trénovat. Jejich hlavním zaměstnáním je, že cvičí, ale odměnu dostávají pouze za zrealizovaná představení.

Osoby samostatně výdělečně činné mohly čerpat ve dvou časových obdobích takzvanou pětadvacítku podle zákona o kompenzačním bonusu, ale to období skončilo 9. června. Od 9. června se opět mohly otevřít restaurace a obchody, takže pro drtivou většinu živnostníků začala zase možnost vydělávat. Nicméně v oblasti kultury tvrdá omezení platila dál, zrušila se celá řada festivalů, omezila se představení a léto bylo v podstatě mrtvé.

Ti lidé jsou bez prostředků. Mohou si samozřejmě jít sednout za kasu nebo mohou jít na stavbu dělat stavební dělníky či cokoli jiného, ale pak přijdou o tu kompetenci, protože nebudou moci denně cvičit. O tu kompetenci nepřijdou jenom oni, o tu kompetenci přijdeme my. To je obrovský kapitál, který v těchto lidech je a pokud nenajdeme způsob, jak jim pomoci, tak o ten kapitál přijdeme.

V zákoně o kompenzačním bonusu je možnost pro vládu - tady se obracím na vládu - že pro období od 9. června do 31. srpna může svým nařízením schválit ještě jedno časové období pro obory, které byly omezeny a pro dny, kdy ta omezení platila. Do 31. srpna platila velmi tvrdá omezení v oblasti živé kultury a já bych vás dnes chtěl požádat o podporu, abychom přijali usnesení, kdy vládu vyzveme, aby svým nařízením aktivovala třetí časové období kompenzačního bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné v živé kultuře. Nejedná se o nějak ohromující částku. Pohybujeme se ve stamiliónech, určitě se nepohybujeme v miliardách, ale pro ty lidi, pro jejich práci a pro pokračování jejich kariéry je to naprosto klíčové rozhodnutí.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama