ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.09.2020 10:27:00

Není fér, aby byl stát osvobozen od daní z nemovitostí

Není fér, aby byl stát osvobozen od daní z nemovitostí

Komentář na facebookovém profilu k osvobození státu od placení daně z nemovitostí, která je příjmem obcí

 Proto jsem se v těchto dnech obrátil na Ústavní soud a jsem rád, že se ke mně připojilo dalších 23 senátorů. Společně navrhujeme zrušení osvobození státu od placení daně z nemovitostí, která je příjmem obcí. Chceme, aby byla v tomto směru nastavena férová pravidla. Naši stížnost podporuje také Sdružení místních samospráv České republiky.

Jinými slovy stát neplatí obci či městu za své pozemky a stavby v rámci daně z nemovitých věcí ani korunu. Všichni ostatní ale tuto povinnost mají. Tento postup by se dal akceptovat pouze v případech, kdy by byl sám stát příjemcem této daně, případně by se jednalo o veřejně prospěšnou stavbu či pozemek (škola apod.), nikoliv plošně.

Naše iniciativa je o to naléhavější, že je nyní třeba obcím, městům a krajům kompenzovat výpadky daňových příjmů, které způsobila vládní opatření, související s pandemií COVID-19. Navíc je to přece stát, kdo chce, aby obce o jeho pozemky pečovaly (zimní údržba chodníků, udržování komunikací, placení veřejného osvětlení atd.). Tyto činnosti ale obce financují mimo jiné právě z výnosu daně z nemovitostí.

Rozhodně není správné, aby daně, určené do rozpočtů obcí, byly snižovány tím, že si stát sám pro sebe uzákoní nespravedlivé daňové osvobození vlastního majetku a já doufám, že nám v tomto dá Ústavní soud zapravdu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama