Ing. Věra Kovářová, MIM

  • STAN
  • Středočeský kraj
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.09.2020 17:35:08

Stát musí se samosprávami táhnout za jeden provaz

Stát musí se samosprávami táhnout za jeden provaz

Vláda v pondělí projednala novelu zákona o ochraně veřejného zdraví. Jejím cílem je zajistit informování obcí a měst o počtu nakažených při hromadném výskytu infekčního onemocnění a o počtu osob v karanténě.

O mimořádných opatřeních by také samosprávy měly být informovány s předstihem a ne se o nich dozvídat z médií, jak se letos na jaře stalo. Výsledek? Vzhledem k předloženým stanoviskům v připomínkovém řízení nepřekvapivý – nesouhlasné stanovisko.

„Nemohu si pomoct, ale stanovisko vlády na mě působí tak, že stát informace o počtu nakažených nechce s obcemi sdílet, ale spíše je před nimi tajit, ty udávané důvody považuji za dost slabé,“ komentuje stanovisko Věra Kovářová (STAN), předkladatelka novely, a dodává: „Vicepremiérka Schillerová návrh s odvoláním na stanovisko Ministerstva zdravotnictví označila za nepřehledný, ale takové hodnocení v odkazovaném přípisu vůbec nenajdete. Mám proto určité pochybnosti o tom, zda členové vlády vůbec věděli, o čem hlasují.“

Kovářová od snahy stanovit pravidla pro informování samospráv formou zákona nehodlá ustoupit: „Odstoupivší ministr zdravotnictví Vojtěch mi k této věci nabídl setkání. Prof. Prymulu, který se jako nový ministr zdravotnictví s věcí ještě neměl šanci hlouběji seznámit, budu kontaktovat a pokusím se ho přesvědčit o tom, že při boji s epidemií je nezbytné, aby spolupracovaly všechny složky veřejného sektoru. Tajnůstkářství, které převážilo na dnešním jednání vlády, musíme v zájmu veřejnosti opustit.“

Samosprávy stojí v předních liniích boje s epidemií, Jsou zřizovateli škol a sociálních zařízení, provozují např. kanalizace a další občanské vybavenosti v obci. Jak se ukázalo na jaře v situaci, kdy stát selhal, pro své občany zajišťovaly ochranné pomůcky a dezinfekční prostředky a organizovaly pomoc pro zranitelné spoluobčany či osoby umístěné v karanténě. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama