Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.09.2020 16:28:00

Národní epidemiologové spolu musí více mluvit

Národní epidemiologové spolu musí více mluvit

Premiér Andrej Babiš ve čtvrtek 24. září 2020 jednal s předsedkyní Evropské komise o aktuálních evropských otázkách.

 Společně s předsedy vlád Polska a Maďarska diskutovali o vývoji situace kolem pandemie koronaviru a objednávek vakcíny, schvalování rozpočtu v Evropském parlamentu, plánu obnovy a novém návrhu migračního paktu.

Hlavními tématy jednání předsedů vlád ČR, Polska a Maďarska s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou byl vývoj situace kolem pokračující pandemie covid-19, zejména objednávky vyvíjené vakcíny a spolupráce odborníků na úrovni EU, proces schvalování dlouhodobého rozpočtu EU v Evropském parlamentu, plán obnovy a jeho čerpání a migrační politika EU. Polský premiér Mateusz Morawiecki jménem V4 předsedkyni Komise prezentoval návrh ekonomického plánu pro Bělorusko. Český premiér na schůzce zastupoval také slovenského předsedu vlády Igora Matoviče.

„Probrali jsme, jak společně bojovat s pandemií. Národní epidemiologové spolu musí více mluvit, abychom si vzájemně nezavírali hranice. Musíme také spojit síly ve vývoji vakcíny - slibným kandidátem je produkt firmy Novavax, který se bude vyrábět v ČR,“ uvedl český premiér.

Premiéři ČR, Polska a Maďarska s Ursulou von der Leyenovou prodiskutovali také proces schvalování víceletého finančního rámce na období 2021–2027, který Evropská rada přijala na svém červencovém zasedání, v Evropském parlamentu a hlavní výhrady, které k němu poslanci mají. Dále se věnovali také otázce přípravy na čerpání prostředků z Fondu obnovy EU.

“Také jsme mluvili o schvalování rozpočtu v Evropském parlamentu, jaký tam bude ten proces. Potom jsme diskutovali o tom, jak jednotlivé země vyjednávají ohledně recovery fundu. Tam jsme byli celkem pochváleni,“ řekl Andrej Babiš.

Dalším z klíčových témat schůzky byla reforma migrační a azylové politiky, jejíž návrh Evropská komise představila ve středu 23. září 2020. Předseda vlády Babiš zdůraznil, že diskuze o ní bude ještě velmi dlouhá a že se EU musí zaměřit mimo jiné na efektivní boj s pašeráky migrantů. Ocenil, že návrh nepočítá s povinnými kvótami pro přerozdělování nelegálních migrantů, proti kterým se V4 dlouhodobě staví, a přichází na místo toho s flexibilnějším pojetím solidarity.

„Určitě budeme připravení finančně podpořit tyto aktivity. V4 teď na základě jednání s Německem v Bratislavě poskytla peníze pro Maroko na aktivní zastavení ilegální migrace. V minulosti jsme společně poskytli pomoc do Libye,“ zhodnotil na závěr premiér Babiš.

Krátce se premiéři a předsedkyně Komise věnovali také navýšení klimatických cílů EU pro rok 2030, které podle Andreje Babiše není v podmínkách ČR reálné.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama