Ing. Ivo Bezecný

mimo zastupitelskou funkci
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.10.2020 18:40:30

Kdo tahá za nitky Joe Bidena?

Kdo tahá za nitky Joe Bidena?

Bez podpory USA by náš stát nevznikl. Také dnes jsou silné Spojené státy zásadní garancí bezpečnosti Evropy, a malých států jako jsme my především. Dáno jeho hlasováním v americkém Senátu se obávám, že volba Joe Bidena by tuto záruku mohla ohrozit.

 Přestože Trump je Trump a připadá mi někdy až příliš zemanovský – v pozitivním i negativním slova smyslu – vůbec si nejsem jist, že Joe Biden by mohl být lepším prezidentem.

Jako občan malého státu na pomezí střetávajících se zájmů západního a východního myšlení bych si asi s Joe Bidenem nebyl jist svou bezpečností.

Trump má své mouchy, ale po čtyřech letech víme, na čem jsme. Politická historie Joe Bidena svádí spíše k obavám ze slabosti, nerozhodnosti a přílišnému podléhání mediálním vlivům tzv. mírových hnutí.

Byl to mimo jiných také Joe Biden, jehož zásluhou americká mise ve Vietnamu neskončila úspěchem. V době, kdy se jednalo o další podpoře saigonské vládě v dubnu 1975 senátor Joe Biden hlasoval proti zvýšení rozpočtu americké pomoci. Asi mu přitom až tak nevadilo, že to byl komunistický sever, který porušil ustanovení pařížské mírové dohody a krátce po jejím podepsání, když viděl roztříštěnost americké politické scény a tažení demokratického kongresu proti republikánskému prezidentovi, zahájil rozhodující ofenzívu, podporovanou sovětskými zbraněmi, která vedla ke konečnému pádu Saigonu a nastolení komunistické diktatury ve Vietnamu.

Nejinak tomu bylo o rok později v případě angolské války. Po vpádu Kubánců se sovětskými zbraněmi do Angoly žádal dosluhující prezident Ford o navýšení pomoci protikomunistickým silám, leč jeho návrh v Kongresu neprošel. Také díky mladému demokratickému senátorovi Joe Bidenovi.

Stejně tak se Joe Biden v Senátu stavěl proti americké vojenské pomoci protikomunistickým silám v Salvadoru a v Nikaragui v 80. letech minulého století.

Jak píše Robert M. Gates (v letech 2006-2011 americký ministr obrany) ve svých memoárech (Duty- Memoirs of a Secretary at War), Biden hlasoval v zásadě proti všem navýšením obranného rozpočtu navrhovaných prezidentem Reaganem. Naštěstí pro svět i pro nás Bidenův postoj modernizaci amerických obranných systému nezastavil a rostoucí americká vojenská převaha byla na počátku dějinného krachu komunistického společenství. S Ronaldem Reaganem a proti stanovisku Joe Bidena skončilo období zadržování komunismu a začala příprava na vítězství nad ním.

Ani po pádu komunismu se názory Joe Bidena nemění a nadále hlasuje proti rostoucím výdajům na modernizaci zbraňových systémů.

Jeho pacifismus vyvrcholil při hlasování o první válce v Perském zálivu v roce 1991, kdy obvinil tehdejšího prezidenta Bushe z porušení ústavy a vyslání vojska bez souhlasu Kongresu. „I kdybyste dnes zvítězili,“ řekl Biden o hlasování, „stejně nakonec prohrajete. Národ je rozdělen“.

Amerikou vedená koalice zvítězila, senátor Biden se mýlil. Vítězná válka národ sjednotila.

A co řekl Gates o Obamovu viceprezidentovi Bidenovi? „Slušný člověk, jednoduše není možné nemít ho rád. Za 40 let v politice se ale mýlil téměř ve všech oblastech zahraniční politiky a politiky národní bezpečnosti.

Nuž, možná že s přibývajícími šedinami přibývá moudrosti a nadhledu, neb i Joe Biden hlasoval pro rozšíření NATO o východní členy a podpořil vojenskou misi USA v balkánských válkách na počátku 90. let minulého století.

Spojené státy patří ke garantům vzniku samostatného Československa. Bez jejich podpory by tady náš stát nebyl. Také dnes jsou silné Spojené státy zásadní garancí bezpečnosti Evropy, a malých států jako jsme my především. Dáno jeho hlasováním k závažným bezpečnostním otázkám v americkém Senátu se obávám, že volba Joe Bidena by tuto záruku mohla ohrozit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama