Otto Schwarz, MUDr

  • KDU-ČSL
  • Praha 2
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.10.2020 16:21:49

Duch Key Investments se vznáší nad radnicí Prahy 2

Duch Key Investments se vznáší nad radnicí Prahy 2

Koaliční zastupitelé ODS+ANO+TOP09 svěřili 1,85 miliardy veřejných peněz společnostem, z nichž některé nevzbuzují zrovna důvěru. Ale o tomhle se nesmí mluvit a hlavně psát. A tak nastupuje modrá cenzura.

Vážení kolegové zastupitelé,

Pokud jste otevřeli říjnové vydání radničního periodika, a to konkrétně na „diskusní“str. 12, jistě jste zaznamenali poněkud nezvyklý ( a v tomto volebním období bezprecedentní) jev. V prostoru vyhrazeném pro 1270 znaků textu příspěvku politického subjektu DVOJKA SOBĚ se neobjevil zaslaný (po připomínkách RR upravený) text, nýbrž vyjádření předsedkyně Redakční rady.

Politickou cenzuru v Novinách Prahy 2 ze strany vládnoucí koalice měli občané Prahy 2 možnost zaregistrovat naposledy před 5 lety a osobně jsem pevně věřil, že v tomto volebním období, kdy se tehdejší koalice ODS+TOP09+OSB rozšířila o politický subjekt ANO 2011 (který má v gesci vedení redakční rady NP2), těmto politickým praktikám odzvonilo. Bohužel, zmýlil jsem se, byť zodpovědnost za cenzurní zásah nese samozřejmě především vydavatel, tedy Rada MČ Praha 2, nikoli redakční rada jako poradní orgán.

Argumentace, že se příspěvek našeho subjektu odchýlil od zadané otázky a tématu je zcela lichá. Vždy se bude při tomto hodnocení jednat o ryze subjektivní a především politický pohled ovlivněný stranickou příslušností (resp. příslušností ke koalici či opozici). Kromě toho si dovoluji zmínit stanovisko k této věci právního servisu  OŽIVENÍ o.s., které se problematikou vyváženosti radničních periodik i transparentního nakládání s veřejnými finančními prostředky systematicky a dlouhodobě zabývá:  „Co se týče tiskového zákona, ten samozřejmě neříká nic o tom, že by váš příspěvek měl odpovídat na položenou otázku. Vydavatel má povinnost poskytnout přiměřený prostor pro vyjádření názorů zastupitelů, pokud se vztahují k dění v samosprávném celku (a nejsou vulgární či porušující jiné zákony“.

Chápu, že zejména vám, koaličním zastupitelům, kteří jste hlasovali pro alokaci 300 milionů do investiční společnosti CARDUUS ASSET MANAGEMENT (s jediným vlastníkem), byť jsem jako autor inkriminovaného textu nepoužil jediný vulgární výraz ani neporušil zákon, se upozornění na bezpečnostní riziko (z našeho pohledu) možné značné finanční ztráty veřejných prostředků, včetně připomenutí kauzy KEY INVESTMENTS  a apelu na odvolání zodpovědného radního, nemusí líbit.

Nicméně v příštím volebním období tu může být jiná politická konstelace, část současné koalice skončí v opozici, a jistě by vás nepotěšilo, kdyby v nastoupeném trendu politické cenzury opozičních zastupitelů v radničních novinách pokračovala i koalice příští. Já osobně jsem se v období, kdy jsem byl členem vládnoucí koalice (2012-2014) vždy rezolutně angažoval proti opakovaným cenzorským choutkám zejména našeho bývalého kolegy Radima Perlina, který jako člen redakční rady byl (logicky) iniciátorem cenzurního zásahu i v tomto případě. Jediným, kdo může posoudit objektivně relevantnost obsahu příspěvku k tématu, bude vždy jen a pouze čtenář-občan. Nic na tom nemění fakt, že příspěvek by měl být údajně zveřejněn „vhodnějším způsobem v zákonné lhůtě“, tedy do 3 měsíců. Předpokládám, že vydavatel (Rada MČ Praha 2) využije tuto lhůtu maximálně.

Děkuji vám za pozornost, a to zejména těm z vás, kteří se nad těmito řádky bez předsudků a předpojatosti alespoň krátce zamyslí.

MUDr. Otto Schwarz. člen Zastupitelstva MČ Praha 2 / DVOJKA SOBĚ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama