Bc. Vojtěch Pikal

  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,64. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.10.2020 21:04:00

Zákulisní hry o nového šéfa antimonopolního úřadu jsme odmítli

Zákulisní hry o nového šéfa antimonopolního úřadu jsme odmítli

Po tlaku Pirátů se vláda rozhodla vyhlásit otevřené výběrové řízení na nového předsedu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Oznámil to dnes premiér Andrej Babiš.

 Původně to totiž podle informací z médií vypadalo, že si kabinet a prezident Miloš Zeman už vybrali svého favorita, a to bez transparentního zdůvodnění. Piráti se proti tomuto postupu ohradili. Současný šéf antimonopolního úřadu Petr Rafaj rezignoval po řadě skandálů minulý týden, i k jeho odvolání museli Piráti vládu přes rok vybízet.

Jsme rádi, že vláda vyslyšela naši výzvu a využije tuto příležitost k nápravě dlouhodobého deficitu v oblasti soutěžního dohledu. Jedině otevřeným výběrovým řízením zohledňujícím kritéria odbornosti, manažerských schopností a vize pro úřad, lze po korupčních kauzách Petra Rafaje navrátit veřejnosti důvěru v rozhodovací činnost ÚOHS.

Další čistě politické jmenování by vedlo akorát k prodloužení neuspokojivého stavu ve vedení úřadu, což je nepřípustné s ohledem na jeho vysoce odbornou povahu činnosti, dozorové pravomoci vůči zadavatelům i velkým účastníkům na trhu a objemu kontrolovaných finančních prostředků v řádu stovek miliard korun. Právě proto Piráti společně s protikorupčními neziskovými organizacemi vyzvali vládu, aby návrh na jmenování nového šéfa antimonopolního úřadu vzešel z výsledků otevřeného veřejného výběrové řízení. Ve stejné věci jsme rovněž interpelovali pana premiéra již ve čtvrtek 30. září 2020 na pravidelné schůzi Poslanecké sněmovny.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama