PhDr. Olga Richterová

  • Piráti
  • Hlavní město Praha
  • místopředsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.10.2020 17:58:00

...když jsou na tom malé děti blbě

...když jsou na tom malé děti blbě

Projev na 62. schůzi Poslanecké sněmovny 23. října 2020, k vládnímu návrhu zákona o náhradním výživném pro nezaopatřené dítě a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o náhradním výživném)

Děkuji za slovo. Já bych fakticky zareagovala na ty rozpočtové dopady, protože ty nás v Pirátech samozřejmě zajímají. Ony totiž největší rozpočtové dopady jsou z toho, když vlastně není naplněný potenciál dětí. Když děti, které by mohly v budoucnosti přispívat ke všemu, co společnost potřebuje, vyrůstají v takovém stresu, chudobě a nenaplnění svých talentů, že v tom životě potom dospělém jen velice těžko mohou obstát.

Proto i mnoho jiných zemí si dělá výzkumy, že nejúčinnější je, jako stát investovat peníze už do předškolního vzdělávání a podpory péče o děti ještě ve školkovém věku, a to zejména právě ve znevýhodněných rodinách a zejména v rodinách chudých.

A tady ten návrh, co tady je, je takový nástroj, jak řešit to, že to pro naši společnost jako celek není ekonomicky výhodné, když jsou malé děti na tom blbě. Ten návrh je zastropovaný na tři tisíce korun měsíčně. Ten návrh není dokonalý. Ale paní poslankyně zrovna u této konkrétní věci, které se věnují světoví ekonomové, udělují se za to Nobelovy ceny, že státní politika může mít velký dopad na prosperitu celé společnosti, když se nastaví správně. A když se nastaví ve prospěch rodin s malými dětmi, tak může mít dopad mnohonásobný.

Tak zrovna v téhle oblasti bych chtěla jiný konkrétní návrh, jak vyřešit situaci, když opravdu každý měsíc rodině chybí peníze na ty nejzákladnější potřeby, aby se tam děti mohly rozvíjet. Nevím, jaké jiné řešení než toto, které má třeba i Německo. A Německo považuji za docela velký vzor. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama