Ing. Jaroslav Zámečník, CSc.

  • SLK
  • Liberec
  • primátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2020 8:39:00

Do hlasování se zapojilo 3422 Liberečanů

Do hlasování se zapojilo 3422 Liberečanů

Město realizuje první projekty podle občanů

Květnatý kruhový objezd si přáli občané města Liberce, když na začátku letošního roku hlasovali pro projekty v participativním rozpočtu. Ten proběhl poprvé a město na jeho první ročník vyčlenilo 5 milionů korun. Projekt výsadby kruhového objezdu trvalkami, růžemi a travinami u terminálu MHD ve Fügnerově ulici získal 327 pozitivních hlasů.

„Je patrné, že Liberečanům není lhostejné, jak naše město vypadá a jak se v něm žije. Lidé sami rozhodli o tom, jak vylepšit své okolí nebo zlepšit život ve své ulici. Do hlasování se zapojilo 3422 Liberečanů. Část projektů stihneme realizovat ještě letos a zbytek dokončíme v příštím roce. Navíc projekty, které neuspěly letos, mohou jejich navrhovatelé přihlásit do dalšího ročníku,“ uvádí primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Podzimní výsadba květin ve městě

Ve zkrášlování veřejného prostoru město pokračuje i na podzim. V současné době se dokončují práce na výsadbě trvalek v Blažkově ulici u terminálu MHD, kde se obměnil sortiment za vypadlé nebo příliš dominující druhy. Nová výsadba ozdobí také prostor za divadlem F. X. Šaldy, kde trvalky a traviny doplní stávající výsadbu cibulovin. V neposlední řadě se osadí i dva menší ostrůvky v Palachově ulici, kde doplní už dříve založené růžové a trvalkové záhony podél silnice.

Začátkem října proběhlo osetí části parku v Rochlici u kostela sv. Jana Křtitele, kde tak vzniká květnatá louka, která nahradí část intenzivně sečeného trvalého travního porostu. Jedná se zhruba o cca 850 m2 plochy. „Prosíme občany, kteří se budou v parku pohybovat, aby neodstraňovali pásky či cedule a nepohybovali se v místě výsevu. Každoročně navyšujeme celkový podíl květin ve městě, ať to jsou trvalky, letničky, cibuloviny, nebo okrasné traviny, které budou lahodit nejenom oku kolemjdoucího, ale také pomohou více zadržet vodu a především přilákají na barevnou paletu květů různé druhy hmyzu,“ vysvětluje vedoucí odboru ekologie a veřejného prostoru Lucie Sládková.

O participativním rozpočtu

Lidé vybírali ZDE po dobu dvou měsíců z 29 návrhů, které na podzim loňského roku sami vymysleli a podali. Projekty byly rozděleny do dvou kategorií: 13 menších projektů v hodnotě do 150 000 Kč a 16 velkých projektů v hodnotě od 150 000 Kč do 1 milionu Kč. Celková hodnota předložených návrhů byla přibližně 13 milionů korun. Každý hlasující mohl dát tři kladné hlasy a jeden záporný.

Největší podporu získalo z velkých projektů vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti, dále oprava cyklostezky v Machníně a vytvoření Broumovského náměstí. Z těch menších posbírala nejvíc hlasů kultivace zeleně na Šaldově náměstí, oprava vyhlídky Jezdec či pocta Františkovi Peterkovi.

Realizace se podle výsledků hlasování dočká 12 projektů v celkové přibližné hodnotě 4,8 milionu korun. Jedná se o tyto projekty: Kultivace zeleně před prodejnou Káva čaj na Šaldově náměstí, Oprava vyhlídky Jezdec, Pocta Františkovi Peterkovi, Odpočinkové molo na ulici 5. května, Vytoužené dětské hřiště v Horním Hanychově, Květnatý kruhový objezd u terminálu MHD Fügnerova, Terénní úprava v areálu liberecké střelnice, Park u Maršíkovy ulice a znovuobjevení Plátenického potoka, Lesní koupaliště – volnočasové a sportovní zázemí, Oprava cyklostezky Odra/Nisa v Machníně – kaluže a bahno pryč!, Broumovské náměstí, Revitalizace parku na náměstí Českých bratří.

Absolutně nejvíce hlasů, 1127, získal projekt na vytvoření volnočasového a sportovního zázemí na Lesním koupališti. Zároveň dostal 66 záporných hlasů. Druhý v pořadí s 539 hlasy skončil projekt opravy cyklostezky v Machníně. Líbil se také nápad na vytvoření Broumovského náměstí před Základní školou Broumovská – ten získal 510 kladných hlasů a jen 35 záporných.

„V současné době soutěžíme revitalizaci dětského hřiště na náměstí Českých Bratří. Do konce listopadu bude v Horním Hanychově na přání občanů zrealizována pyramida, tedy dětský herní prvek. Některé projekty je ještě potřeba projednat například se stavebním úřadem a vyhlásit výběrová řízení na firmu, která samotnou stavbu zrealizuje,“ doplnil primátor Jaroslav Zámečník.

Více o jednotlivých projektech najdete ZDE.
Podrobné výsledky hlasování ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama