Mikuláš Ferjenčík

Právě jsem se vrátil z Parlamentu.
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2020 10:57:00

Druhá skupina důchodců nikdy nedožene tu první

Druhá skupina důchodců nikdy nedožene tu první

Komentář na facebookovém profilu k změně systému valorizace důchodů

 Dost lidí mi píše ohledně změny u valorizace důchodů, kterou jsem prosadil. Tento článek velmi srozumitelně vysvětluje, o co se jedná.

„Lidé, kterým se vyplácí důchod na konci ledna, dostávají méně peněz než ti, kterým se vyplácí na začátku ledna. Člověk, který dostane důchod 2. ledna, obdrží celé zvýšení, a ten, kdo 24. ledna, má pouze poměrnou část za osm dnů a zbytek se mu nikdy nedoplatí,” vysvětluje Ferjenčík, v čem je dosavadní systém nespravedlivý. Na problém už před rokem upozornil také web ZDE.

Nově se zvýšení bude počítat vždycky hned od 1. ledna – nezávisle na výplatním termínu. Pro pirátskou změnu zákona hlasovali i poslanci ODS, KDU-ČSL, STAN, KSČM, TOP 09 a SPD, naopak vládní koalice ANO a ČSSD ji odmítla podpořit.

Podle ministerstva práce a sociálních věcí, pod něhož spadá Česká správa sociálního zabezpečení vyplácející důchody, byl dosavadní systém v pořádku. I ti důchodci, kteří mají výplatní termín ve druhé polovině ledna, prý totiž nakonec také dostanou celý zvýšený důchod.

Jenže ministerstvo nemá pravdu: Důchodci s výplatou v první polovině měsíce jim totiž v lednu následujícího roku zase utečou, protože se jich nová valorizace dotkne zase dřív. Druhá skupina tak nikdy nedožene tu první.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama